Svako zna koliko je redovna fizička aktivnost važna za tijelo, koliko je dobra za mentalno zdravlje. Uprkos tome, većina nas sa zavidnom upornošću izbjegava bilo koju vrstu sporta.

– Niko do nas ne može da pobjegne od starosti. To je zakon života na Zemlji. Ali svako do nas može da odgodi starenje. Možemo sa sedamdeset godina da izgledamo kao da nam je pedeset, i da lako doživimo devedesetu godinu. Vježbanje može da produži naš život od 3 do 7 godina. Vježbanje je najbolji antidepresiv, značajno poboljšava kognitivne funkcije. Fizička aktivnost značajno usporava demenciju – kaže profesor Sanja Šarma.

Ako šetate samo 15 minuta dnevno, evo šta će se desiti:

Smanjićete rizik od dijabetesa
Smanjićete rizik od Alchajmerove bolesti
Normalizovaćetekrvni pritisa
Normalizovaćete varenje
Smanjićete bol i poboljšati stanje koronarne arterijske bolesti
Ojačaćete kosti
Poboljšaćete kognitivne sposobnosti
Produžićete život
Poboljšaćete raspoloženje i pretvorićete se u optimistu.
Ukoliko opet počnete da pronalazite izgovore zašto ne možete da izdvojite vrijeme za šetnju mi ćemo vam dati par saveta:

Ako koristite gradski prevoz – siđite par stanica ranije i pješačite do posla
Ako koristite automobil – parkirajte dalje od posla
Udomite psa pa ga šetajte svaki dan
Izađite sa djecom u park
Na poslu se istežite i češće ustanite da prošetate (po kafu, po vodu)

Kad već uđete u “šemu” i počnete više da se krećete, u proljeće i leto izujte obuću i bosi hodajte po travi. Naučno je dokazano da bosonogo hodanje liječi poremećaje sna, smanjuje hronični bol u mišićima, povećava energiju i raspoloženje, smanjuje stres, jača imuni sistem, normalizuje srčani ritam, usporava osteoporozu, normalizuje nivo glukoze kod osoba sa dijabetesom.

(Stil)

join.booking.com Booking.com