Srpski narod je uvijek gajio slobodarski duh, kako od Prvog srpskog ustanka, pa sve do danas. Ipak, vremena su drugačija. Borci za slobodu, prije dva vijeka i danas se pamte. Junaci devedesetih, tvrde demobilisani borci, sada su zaboravljeni.

Bugarin po porijeklu, Mirko Miličev, zvani Učo, branio je devedesetih u Dobrunu svoje ognjište. Za svoju hrabrost odlikovan je od prvog predsjednika RS. Danas je došao da oda počast Karađorđevim junacima, jer njegovi saborci, kaže, pripadaju mnogoljudnijoj kategoriji “zaboravljenih”.

“Mi smo stvorili RS, ali ne nama, ne narodu, stvorili smo pojedincima, što mi je najžalije, odlikovan sam, a borio sam se od prvog do zadnjeg dana”, prisjeća se Mirko Miličev iz Višegrada.

I dok iz Boračke organizacije RS i ove godine, iz Dobruna, apeluju za bolji status boraca, mnogi od demobilisanih kažu da od te priče nema ništa. Neđo Šimšić sa suzama u očima priča o ličnom nezadovoljstvu, ali i njegovih saboraca.

“Da vam kažem iskreno 80 odsto su nezadovoljni, sa svim tim osjećajima, mi ne tražimo neko bogatstvo da nas shvatite, malo pažnje”, kaže Neđo Šimšić iz Višegrada.

“Tražimo da bar godišnja primanja boraca, a to je naknada odlikovanom borcu, godišnji borački dodatak mora biti prioritet u isplati u odnosu na sve ostale isplate”, naglasio je Milomir Savčić, predsjednik BORS.

Na višegradskom Trgu palih boraca, položeni su vijenci poginulima. Sa bine se čulo da RS nikada neće zaboraviti one koji su gradili i ugradili živote u Srpsku. Sve to, iz zadnjeg reda slušao je Rade Baralić, stoodstotni invalid.

“Bilo bi mi drago malo bolji odnos prema borcima, da se više cijene, a ne samo da se pominju samo kad su značajni datumi i kad je referendum”, rekao je Rade Baralić, ratni vojni invalid.

A da će bolja briga prema borcima biti tek onda kada ekonomski Srpska ojača, poručio je sa bine ministar Milenko Savanović. Kaže i da je Republici Srpskoj potrebno da budemo jedinstveni kao nikada do sada.