Iza kulisa završne večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, u ponedeljak oko 21 čas, dešavala se neplanirana drama: čuvenom reditelju, predsedniku stručnog žirija Dejanu Mijaču je pozlilo, on je vozilom Hitne pomoći odmah prebačen u Beograd, a prema poslednjim informacijama, nije životno ugrožen i njegovo stanje je stabilno.

Događaj se zbio u trenutku kada su proglašeni najbolji učesnici regionalne smotre teatara, pišu Novosti.

Pripremili smo za vas najbolje ponude za naše najpopularnije objekte
Booking.com

Reditelj rođen 1934. godine je sa kolegama iz žirija scenografom Radivojem Dinulovićem, drmaturškinjom Željkom Turčinović, glumcem Zoranom Ljutkovim i dramaturgom Natašom Nelević odlučivao o nagradama, u prostorijama užičkog Narodnog pozorišta.

“U jednom trenutku Mijač je zamolio kolege da ga na trenutak ostave samog. Mislili su da Mijač, u svom strogom stilu pravi šalu, i da želi da se pozdravi sa glumcima i prijateljima iz „Ateljea 212“ koji su neposredno pre toga sišli sa scene, posle predstave „Moja ti“. Međutim, pošto se nekoliko minuta nije pojavljivao, članovi žirija su ušli u kancelariju, a reditelj je tada zatražio pomoć”, kažu u užičkom Narodnom pozorištu. Kod službenog ulaza u pozorište, dok je publika napuštala teatar, odmah je stigao sanitet. Reditelju koji je imao simptome koji prethode moždanom udaru ukazana je pomoć, a zatim je prebačen u Beograd na dalje lečenje i dijagnostiku.

“Prema poslednjim informacijama koje smo dobili iz Beograda, Mijačevo stanje je posle ukazane pomoći bolje i on nije životno ugrožen. On je povremeno osećao zamor tokom trajanja festivala, ali je sa nama ostao do kraja. Mijačev doprinos je nemerljiv i mi smo mu beskrajno zahvalni na požrtvovanju i energiji koju nam je poklonio, podižući ugled i značaj Jugoslovenskog pozorišnog festivala.”, rečeno je u užičkom pozorištu.