Šokanantan snimak iz Arizone danas je obišao svijet. Policajci nasilno ulaze u kuću porodice u kojoj se nalazi nevakcinisano dijete sa temperaturom višom od 40 stepeni Celzijusa i oduzimaju ga roditeljima.

Kako su prenijeli američki mediji, policajaci pod punom opremom srušili su vrata porodične kuće nakon što je otac dječaka (2) odbio da im otvori vrata. Specijalci su došli nakon što je ljekar prijavio roditelje Centru za socijalni rad, jer su strahovali da dijete ima meningitis. Kasnije se ipak ispostavilo da je riječ o respiratornoj infekciji.Roditelji, čija imena nisu objavljena, u februaru su odveli dijete kod ljekara u trenutku kada je imao povišenu temperaturu. Uprkos savjetima ljekara da dječaka odvedu u bolnicu, oni to nisu uradili jer se mu se privremeno spustila temperatura. Doktor, kome su sami roditelji priznali da nisu vakcinisali sina, pozvao je nadležne kada je saznao da dječak nije odveden u bolnicu.

Advokat Keli Tausend, koja je lobirala za zakon kojim se omogućava Centru za socijalni rad da dobije nalog za pretres kako bi se dijete oduzelo roditeljima u situaciji koja nije vanredna, oštro je osudila incident.

– To nije država koju ja priznajem. Ko ustvari ovde nadzire dijete? Čini se da je ovde nadzor nad djetetom predata ljekaru, a da roditelje niko ništa ne pita. Moramo priznati da je ova situacija pogrešna i moramo se fokusirati na slučajeve u kojima zasita postoji zanemarivanje i zlostavljanje djeteta – rekla je ona, piše Blic.

join.booking.com Booking.com