Iz arhive

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik utvrdio je danas da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora za formiranje Oružanih snaga BiH.

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Tu odluku parlamenta RS iz 2017. godine, kako je rekao, treba poštovati i RS je odlučila da bude van bilo kojeg vojnog saveza, kako na Istoku tako i na Zapadu.

– Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra tim odlukama Narodne skupštine RS – kazao je Dodik govoreći danas u banjalučkoj kasarni “Kozara”, na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS.

Poštovaće, kaže, i Ustav BiH, ali i dodaje da, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, „vrhovna komanda je u Banjaluci“.

Dodik je kazao da „Vojska RS živi u srcima i dušama Srba, te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadijskoj puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS i njenog naroda“, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva.

Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Ponovio je da, ukoliko Srbi nemaju RS, nemaju slobode.

Svečanostima u kasarni „Kozara“, koje su počele predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i RS, među gostima prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, te načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

join.booking.com Booking.com