Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari dva dokumenta: revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH

Nakon potpisivanja ovih dokumenata održana je konferencija za medije, javila je Anadolija.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast. Rekao je da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, jer je Turska članica tog saveza.

– Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsednik Turske bio spreman da sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO-u koji mi imamo u BiH – istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast na državnom nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

– U BiH postoji saradnja kroz Partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike koje imamo već su poznate – rekao je Dodik. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO.

Kazao je i da je potrebno što pre formirati vlast.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Ankari ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO, za šta Turska pruža veliku podršku – izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana, zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Erdogan je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.

– Auto-put Sarajevo-Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju u BiH i ulažu u nju. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – izjavio je on.

Predsednik Turske je kazao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

– Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije, istakli smo da želimo da ostvarimo i te -sastanke što pre – rekao je Erdogan.

join.booking.com Booking.com