Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prisustvuje manifestacijama povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Dodik je čestitao Srbiji, Vojvodini i svim ljudima ovaj veliki dan poželevši da “vek koji je prošao – živ vijek i vijekov”.

“Na Aranđelovdan pre 100 godina srpska vojska je oslobodila Banjaluku, donela nam slobodu i sve opštine banjalučke regije tražile su prisajedinjenje Srbije. Nažalost, zahtev je nerealizovan. Ali i danas gledamo Srbiju, njenu snagu i moć kao naš ponos i našu zemlju. Srbi su i u tom i u Drugom ratu doneli slobodu svima na ovim prostorima. Danas RS i Srbija sarađuju na javećem maksimumu od kad Srpska postoji, zato i zajedno proslavljamo naše nacionalne praznike. Moramo čuvati regionalnu stabilnost i uvažavati međunarodne sporazume, ali ću kao Srbin reći – žao mi je što nismo zajedno. Nemoj neko slučajno da mi je rekao da sam bosanski Srbin. Ja sam Srbin, govorim srpski, time se ponosim. Ne volim kad me neko naziva Bosancem, šta je to bosansko? Mi smo Srbi Republike Srpske, mi smo Srbi”, poručio je Dodik.

“Živela Srbija, živela Republika Srpska, živeli svi Srbi,” rekao je Dodik na samom kraju obraćanja.

Stogodišnjica završetka Velikog rata i vek od Prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji svečano se obeležava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Svečanoj akademiji prisustvuje državni vrh Srbije i Republike Srpske, a otpočeta je intoniranjem državne himne Bože pravde.

Kurir.rs

join.booking.com Booking.com