Dragiša Nedović sa porodicom – supruga, kćerka Radoslava, sin Aleksandar

Pored Ive Andrića, Višegrađani su bez sumnje saglasni da je njihov grad proslavio Dragiša Nedović, Šumadinac, autor poznate pjesme “U lijepom starom gradu Višegradu”, koju mnogi nazivaju i himnom ovog grada.

U LIJEPOM STAROM GRADU VISEGRADU SA PETOM STROFOM

Biljo… poslusaj,poenta je u petoj strofi

Publiée par Djordje Radmanovic sur Samedi 18 juin 2016

Rođen 20. jula 1916. godine u siromašnoj gradskoj porodici sa devetoro dece u Kragujevcu, Dragiša se u šesnaestoj godini peške otisnuo u svet „da narod čuje njegovu muziku“.

Sa sobom je poneo samo gitaru, a to iskustvo pretočio je u stihove poznate pesme „Siromah sam druže/ nigde ništa nemam/ samo jednu staru/ skršenu gitaru…“

Siromah sam druze, Cooking With Balls Band

Siromah sam druze, Cooking With Balls Band

Publiée par Cooking With Balls Band sur Lundi 1 février 2016

Neko vreme boravio je u Bosni, gde su nastale sevdalinke: „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Iz Bosne se jedna pesma čuje“, „Bosanske me pjesme zaniješe“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“… a onda putuje u Dalmaciju gde piše pesme „O, lipa ti neznanko“, „O, brodiću beli“, „Mare, Mare, srićo moja“, poznatija po prvim stihovima „Kad si bila mala Mare…“.

Klapa "Intrade" – Kad si bila mala Mare i Večeras je naša fešta

Klapa "Intrade" – Kad si bila mala Mare i Večeras je naša feštaTomislav Bralić i klapa "Intrade" u Otočcu 28.07.2018

Publiée par Gacka – Prozor – Lika sur Dimanche 29 juillet 2018

U rodnom gradu zatiče ga početak Drugog svetskog rata. Zajedno sa mnogim sugrađanima, Nemci ga odvode na streljanje u Šumarice, ali ga tamo neki nemački oficir prepoznaje kao muzičara i poštedi mu život.

Trasnportovan je u logor u Nemačkoj, gde će provesti četiri godine.

Iako je pre rata završio mašinbravarski zanat, komponovanje je jedino što zaista ume da radi, i on se time bavi i po povratku iz zarobljeništva, sve do 31. januara 1966. kada je umro od infarkta u svom rodnom Kragujevcu.

Ostavio je za sobom preko četiri stotine pesama.

Asim Bajric – Prodjoh Bosnom kroz gradove

Asim Bajric – Prodjoh Bosnom kroz gradove

Publiée par Narodna muzika UŽIVO sur Mercredi 24 octobre 2018

Neki Hrvati teško su se mirili sa činjenicom da je jedan Šumadinac autor popularne „Kad si bila mala Mare“. Pred raspad SFRJ 1989. godine zagrebački „Jugoton“ je ovu pesmu objavio u publikaciji „50 najlepših izvornih pesama“, a 2002. godine je Simfonijski orkestar Radio Zagreba snimio „Mare“, ali prekomponovanu – kao izvornu.

Pesma „U lijepom starom gradu Višegradu“ nastala je 1936. godine. U originalnoj verziji zvala se „Jutros rano slušam“, i bila je posvećena devojci Kiki sa Bikavca, poznatog uzvišenja iznad Višegrada odakle puca pogled na proslavljenu ćupriju na Drini. Postala je hit kad ju je sredinom pedesetih godina prošloga veka snimio popularni pevač Himzo Polovina.

U lijepom starom gradu Visegradu

Publiée par Mirko Trnic sur Jeudi 27 novembre 2008

On je, međutim, izostavio poslednju strofu „Ustaj, isprati me moram da putujem/ u Srbiju idem svome rodnom gradu/za tobom ću, Kiko, mnogo da tugujem/zašto sam te samu ostavio mladu“, a na ploči nije navedeno ni ime autora.

Posle pretnje tužbom, ime Dragiše Nedovića kao kompozitora i tesktopisca našlo se na drugom izdanju ploče, ali kraj pesme ostao je iz političkih razloga – zbog pominjanja Srbije – pod svojevrsnom cenzurom. Posle je, prosto, ta peta strofa zaboravljena.

Davnih osamdesetih godina proslavljeni frulaš Bora Dugić predložio je da se Dragiši Nedoviću podigne spomenik u centru Kragujevca. Do danas, to nije učinjeno…

Momčilo Petrović, Kurir

join.booking.com Booking.com