Advokat Toma Fila koji je često branio osumnjičene u Haškom tribunalu kaže da bi bilo lako uneti otrov u sud, komentarišući bezbednosne mere u sudu posle vesti da je Slobodan Praljak umro nakon što je ispio otrov u sudnici. Fila je rekao za agenciju AP da je “apsolutno moguće” doneti otrov u sud u Hagu.

On je rekao da je bezbednosna provera za advokate i druge sudske službenike “kao na aerodromu”.

“Oni proveravaju metalne predmete kao što su kaiševi, metalni novac, cipele i oduzimaju mobilne telefone”, rekao je Fila i dodao da pilule i male količine tečnosti ne bi bili registrovani.Mediji su preneli da je Slobodan Praljak, jedan od osuđenih zvaničnika takozvane Hrvatske republike Herceg Bosne, umro nakon što je ispio otrov u sudnici.Tu informaciju je potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković

“Praljak je oduzeo sebi život”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu, izražavajući saučešće porodici.

Izricanje pravosnažne presude ratnim liderima bosanskih Hrvata prekinuto je danas pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak, u sudnici popio otrov pošto mu je Tribunal potvrdio prvostepenu presudu od 20 godina zatvora.Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Berislav Pušić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Milivoj Petković prvostepeno su u Hagu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BIH – ubistava, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine i drugih zločina. Prliću, Praljku, Stojiću, Ćoriću, Petkoviću i Pušiću danas su u Tribunalu potvrđene kazne.

join.booking.com Booking.com