NEWS 24 INFO
Regata startuje u subotu u Setihovu - sreda, 23 april 2014 12:34
Aleksinac: Reka odnela bebu i dete - sreda, 23 april 2014 12:32
TUCIJADA I TURNIR U MALOM FUDBALU - utorak, 22 april 2014 10:58

Hajducka trava ili stolisnik je lekovita biljka visine do 80 cm. Prijatnog je mirisa a stabljika joj je svetlozelene ili crvenkaste boje. Cvetovi su beli, u obliku cvati na vrhu stabljike. Raste kao samonikla biljka obicno uz puteve i na na livadama i pašnjacima. Inace se moze videti u celoj Evropi. Hajducka trava cveta preko celog leta i tada se i bere. Botanicko ime (achilea millefolium ) je dobila prema grckom junaku Ahilu –Achillea, i ima znacenje da daje snagu. Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do 1% etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje ove lekovite biljke u sebi sadrzi sadrži pinen, tujon, cineol, limonen, kamfor, borneol.

Lekovita svojstva

Ova lekovita biljka ubraja se u gorke cajeve. Hajducka trava ili stolisnik u narodnoj medicini najcesce se upotrebljava za ublažavanje bola i vidanje rana. Osim toga korisna je za lecenje raznih bolesti kao sto su zeludacni problemi, nadimanje, otezano varenje i manjak apetita. Zatim za normalizaciju metabolizma, ciscenje organizma, regulisanje zuci. Cesto se od nje spravlja i caj za umirenje. Za spoljnu upotrebu nalazi primenu kao antiflogistik slicno kamilici, sto znaci za ispiranje, obloge i kupke. Hajducka trava sadrzi i vitamin C pa se upotrebljava i kod hemoroida i krvarenja. Osetljive osobe trebaju biti oprezne pri upotrebi ove biljke jer moze izazvati alergijsku reakciju. U takvim slucajevima treba koristiti samo izuzetno mladu i tek procvetalu biljku a caj piti u malim kolicinama.

Dakle, hajducka trava ili stolisnik cisti i jaca krv i probavne organe. Posebno je korisna za lecenje jetre, slezine, gušterace, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim protiv grceva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva. Caj od stolisnika korisno deluje i leci ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lecenja osipa na koži – psorijaze. Kada se koristi za lecenje psorijaze uz obloge potrebno je sproboditi i kure za cišcenje krvi. Za lecenje angine pektoris, hajducka trava se upotrebljava kao caj. Za nervna oboljenja pomocice cesto i svakodnevno pranje celog tela prohlađenim cajem od hajducke trave i to ujutro i navece. Tople kupke od kamilice i hajducke trave ublazice nervne bolove. Ova biljka takođe umanjuje teškoce izazvane gihtom i reumatizmom. Pomaze kod prekomernog krvarenja. Ima povoljno dejstvo u lecenju šecerne bolesti, pogotovo u ranom stadijumu. Svojim gorkim ukusom pospešuje apetit, podstice izlucivanje želudacnih sokova pa povoljno deluje na sluznicu zeluca, podstice varenje hrane. Lekoviti preparati sa hajduckom travom, u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, koriste se za lecenje kolitisa, gastritisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji se nalazi u ovoj biljci pomaze radu bubrega, srca i krvotoka. Takođe je poznato da se upotrebljava i za lecenje zenskih bolesti.

Na osnovu svega ovoga može se zakljuciti da hajducka trava ima lekovito dejstvo na širok spektar oboljenja pa se i za nju može reci da je dragocen prirodni lek jer leci skoro sve bolesti.

Read 402 times
Rate this item
(1 Vote)
Published in Magazin
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditTechnoratiLinkedinMixx

  • NAJČITANIJE VIJESTI U VIŠEGRADU

Treba vam informacija o smještaju u Višegradu . Skype: visegrad24 ili Viber te kontakt Telefon: +387/65 270-403

KOLUMNA

INFOBAR - SMJEŠTAJ

Vila Hercegovina
Last Updated on jan 27 2014

Vila Hercegovina

...
Motel Okuka
Last Updated on nov 19 2012

Motel Okuka

...
APARTMAN   „DRINA“
Last Updated on maj 18 2013

APARTMAN „DRINA“

...
Apartman Kruna
Last Updated on apr 07 2013

Apartman Kruna

...
Apartmani Bambola
Last Updated on maj 22 2013

Apartmani Bambola

...
Apartman Dimitrieski
Last Updated on mar 03 2014

Apartman Dimitrieski

...

Vaš mali oglas 065/270-403

HUMANITARNE AKCIJE - REP.SRPSKA-BiH

INFOBAR - RESTORANI, TRGOVINE

DISKOTEKA BAMBOLA
Last Updated on jan 10 2013

DISKOTEKA BAMBOLA

...
Restoran
Last Updated on nov 19 2012

Restoran "Na Drini Ćuprija"

...
Pekara ZRNO
Last Updated on jan 30 2013

Pekara ZRNO

...
Restoran kod Zoke
Last Updated on maj 26 2013

Restoran kod Zoke

...
ETNO RESTORAN KRUNA
Last Updated on nov 19 2012

ETNO RESTORAN KRUNA

...

NIGHTLIFE - ANDRIĆGRAD

NIGHTLIFE - VIŠEGRAD

Kamp 1389 Republika Srpska
Last Updated on apr 17 2014

Kamp 1389 Republika Srpska

...

Najnovije Vijesti

Sadržaj portala kreira se od strane autora i svaka upotreba sadržaja portala  je na Vašu odgovornost. Sve objavljene fotografije i teksta na ovom portalu vlasništvo su autora teksta,a ne portala.