Izbori 2016 Višegrad - Srpska Demokratska Stranka / SAVEZ ZA PROMJENE -KANDIDATI

Godišnjice Prvog krajiškog korpusa i odbrane grada Prijedora

  • četvrtak, maj 30 2013
  • Written by  agencije

U Prijedoru je danas obilježena 21 godina od formiranja Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ratni načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa VRS general-potpukovnik Boško Kelečević rekao je da je od šest korpusa VRS Prvi imao 125.000 ili više od 60 odsto ukupnog broja vojnika, držeći 28 opština odnosno oko 60 odsto teritorije Srpske u svojoj zoni odgovornosti.

- Izveo je operaciju kojom se svi borci i starješine treba da ponose, a to je “Koridor 92”. To je bila borba za život, oslobađanje žile kucavice i spajanje sa maticom Srbijom i sa ostatkom Republike Srpske - podsjetio je Kelečević.

On je naveo da je oko 6.000 boraca ove vojne formacije poginulo, a oko 30.000 ranjeno, ističući da se danas prvi put godišnjica formiranja Prvog krajiškog korpusa VRS obilježava izvan Banjaluke i da za to nije moglo da se nađe mjesto bolje od Prijedora.

- Prijedor i Kozara dali su najveće žrtve i u Drugom svjetskom ratu, a i u odbrambeno-otadžbinskom ratu podnijeli su velike žrtve. Prijedorčani treba da budu ponosni na komandanta Mladena Stojanovića, ali i Momira Talića kojem je prije dva dana bila deseta godišnjica smrti - poručio je Kelečević.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da niko nije odgovarao za prve žrtve rata u Prijedoru koje su bili Srbi i pozvala Tužilaštvo BiH da počne raditi na tim predmetima.

- Oko 500 godina su Srbi iz Prijedora dobili zatvorske kazne i mislim da to nije pravda - rekla je Karlica.

Pripadnik VRS Marijan Јešić sjeća se kako je na današnji dan ispred zgrade gradske uprave naišao na grupu “Zelenih beretki” koje su napale grad iz raznih pravaca zajedno sa hrvatskim parvojnim formacijama.

- Uspio sam doći do gimnazije i tu su me ranili, zarobili, vezali i odveli u Mašinsku školu gdje sam našao još četiri zarobljena borca. Poslije toga su nas odveli ka Bereku gdje sam dobio tri metka i dan-danas ne znam kako sam preživio - rekao je Јešić.

Vijence na spomen kompleks “Za krst časni” položile su delegacije predsjednika i Vlade Republike Srpske, gradonačelnika Prijedora, boračkih i organizacija porodica poginulih boraca Srpske, grada Prijedora i susjednih opština, SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih zarobljenika i logoraša, Prvog krajiškog korpusa, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, MUP-a Republike Srpske i više političkih partija.

Prethodno su u zgradi policije položeni vijenci i prislužene svijeće na spomen ploče pripadnicima policije poginulim u odbrani grada Prijedora.

Predsjednik mjesne boračke organizacije MUP-a Republike Srpske Vojislav Kondić rekao je da je mjesec maj u istoriji Prijedora bio buran i tokom Drugog svjetskog rata i tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Godine 1992. počelo je 1. maja ubistvom srpskog policajca na Urijama, nastavilo se dalje ubistvom i ranjavanjem vojnika na Hambarinama, nakon toga je uslijedio napad na vojni konvoj u Kozarcu, a vrhunac bezumlja desio se na današnji dan u ranu zoru kada su zelene beretke, Patriotska liga i HOS napali iz više pravaca naš grad - naveo je Kondić.

On je dodao da je tog jutra poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 25 je ranjeno.

- Danas kada im odajemo počast treba da imamo na umu da nam je zadatak da čuvamo i gradimo Republiku Srpsku i grad Prijedor zajedno sa svim našim komšijama, bez obzira na vjeru i naciju, u interesu nas koji smo danas ovdje - rekao je Kondić.

Parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić uz sasluženje sveštenstva.

U kasarni “Žarko Zgonjanin” organizovana je posjeta spomen-sobi posvećenoj borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Read 732 times
Rate this item
(0 votes)
Published in BiH - Republika Srpska
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditTechnoratiLinkedinMixx

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU VEĆ OD 10 EURA PO OSOBI.. +387 65 270 403

 

NAJNOVIJE VIJESTI

LOKALNI IZBORI 2016

VIDEO: LOKALNI IZBORI 2016

LOKALNI IZBORI 2016 - PROMO

  • VIŠEGRAD
  • IZBORI 2016

MALI OGLASI / Prodaja

VRIJEME I PUTEVI

STATISTIKA

Ko je na mreži: 267 gostiju i nema prijavljenih članova

Najnovije Vijesti

Sadržaj portala kreira se od strane autora i svaka upotreba sadržaja portala  je na Vašu odgovornost. Sve objavljene fotografije i teksta na ovom portalu vlasništvo su autora teksta,a ne portala.