• VIŠEGRAD SE PREDSTAVLJA NA SAJMU TURIZMA U BEOGRADU
  VIŠEGRAD - Turistička organizacija opštine Višegrad predstaviće se na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će biti održan od 18. do 21. februara. Na Beogradskom sajmu, Turistička organizacija Višegrad…
 • VIŠE PRIJAVLJENIH, NEGO ODJAVLJENIH PREBIVALIŠTA
  VIŠEGRAD - U Odjeljenju za upravno-pravne poslove Policijske stanice u Višegradu, prema zvaničnim podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, u prošloj godini prebivalište je odjavilo 117 lica, a prijavilo 391…
NEWS 24 INFO

Top Apartmani,Hoteli,Moteli u našem gradu - Vaš lokal ovdje + 387 65 270 403

Godišnjice Prvog krajiškog korpusa i odbrane grada Prijedora

 • četvrtak, maj 30 2013
 • Written by  agencije

U Prijedoru je danas obilježena 21 godina od formiranja Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ratni načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa VRS general-potpukovnik Boško Kelečević rekao je da je od šest korpusa VRS Prvi imao 125.000 ili više od 60 odsto ukupnog broja vojnika, držeći 28 opština odnosno oko 60 odsto teritorije Srpske u svojoj zoni odgovornosti.

- Izveo je operaciju kojom se svi borci i starješine treba da ponose, a to je “Koridor 92”. To je bila borba za život, oslobađanje žile kucavice i spajanje sa maticom Srbijom i sa ostatkom Republike Srpske - podsjetio je Kelečević.

On je naveo da je oko 6.000 boraca ove vojne formacije poginulo, a oko 30.000 ranjeno, ističući da se danas prvi put godišnjica formiranja Prvog krajiškog korpusa VRS obilježava izvan Banjaluke i da za to nije moglo da se nađe mjesto bolje od Prijedora.

- Prijedor i Kozara dali su najveće žrtve i u Drugom svjetskom ratu, a i u odbrambeno-otadžbinskom ratu podnijeli su velike žrtve. Prijedorčani treba da budu ponosni na komandanta Mladena Stojanovića, ali i Momira Talića kojem je prije dva dana bila deseta godišnjica smrti - poručio je Kelečević.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da niko nije odgovarao za prve žrtve rata u Prijedoru koje su bili Srbi i pozvala Tužilaštvo BiH da počne raditi na tim predmetima.

- Oko 500 godina su Srbi iz Prijedora dobili zatvorske kazne i mislim da to nije pravda - rekla je Karlica.

Pripadnik VRS Marijan Јešić sjeća se kako je na današnji dan ispred zgrade gradske uprave naišao na grupu “Zelenih beretki” koje su napale grad iz raznih pravaca zajedno sa hrvatskim parvojnim formacijama.

- Uspio sam doći do gimnazije i tu su me ranili, zarobili, vezali i odveli u Mašinsku školu gdje sam našao još četiri zarobljena borca. Poslije toga su nas odveli ka Bereku gdje sam dobio tri metka i dan-danas ne znam kako sam preživio - rekao je Јešić.

Vijence na spomen kompleks “Za krst časni” položile su delegacije predsjednika i Vlade Republike Srpske, gradonačelnika Prijedora, boračkih i organizacija porodica poginulih boraca Srpske, grada Prijedora i susjednih opština, SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih zarobljenika i logoraša, Prvog krajiškog korpusa, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, MUP-a Republike Srpske i više političkih partija.

Prethodno su u zgradi policije položeni vijenci i prislužene svijeće na spomen ploče pripadnicima policije poginulim u odbrani grada Prijedora.

Predsjednik mjesne boračke organizacije MUP-a Republike Srpske Vojislav Kondić rekao je da je mjesec maj u istoriji Prijedora bio buran i tokom Drugog svjetskog rata i tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Godine 1992. počelo je 1. maja ubistvom srpskog policajca na Urijama, nastavilo se dalje ubistvom i ranjavanjem vojnika na Hambarinama, nakon toga je uslijedio napad na vojni konvoj u Kozarcu, a vrhunac bezumlja desio se na današnji dan u ranu zoru kada su zelene beretke, Patriotska liga i HOS napali iz više pravaca naš grad - naveo je Kondić.

On je dodao da je tog jutra poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 25 je ranjeno.

- Danas kada im odajemo počast treba da imamo na umu da nam je zadatak da čuvamo i gradimo Republiku Srpsku i grad Prijedor zajedno sa svim našim komšijama, bez obzira na vjeru i naciju, u interesu nas koji smo danas ovdje - rekao je Kondić.

Parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić uz sasluženje sveštenstva.

U kasarni “Žarko Zgonjanin” organizovana je posjeta spomen-sobi posvećenoj borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Read 655 times
Rate this item
(0 votes)
Published in BiH - Republika Srpska
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditTechnoratiLinkedinMixx

HITNO: ŠIRITE DALJE AKCIJA U TOKUDvanaestogodišnji Sergej Šević iz Novog Grada boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija, koja uzrokuje stradanje većine unutrašnjih organa. Za liječenje mu je potrebna naša pomoć.Za sve koji žele i mogu pomoći obolelom Sergeju adresa porodice Šević je: Blatna 46 Zadnja pošta Rudice 79226, Novi Grad, Republika Srpska.Kontakt telefon oca Dalibora je: +387 65 003 004UPLATE SE MOGU VRŠITI NA SLJEDEĆI NAČIN:HYPO ALPE ADRIA (račun za uplatu u KM)5521103206619606 na ime Sergej ŠevićHYPO ALPE ADRIA (devizni račun)SWIFT: HAABBA2BIBAN COD: BA395520261630642897 na ime Dalibor ŠevićRAIFFEISEN BANK (devizni račun)SWIFT: RZBABA2SIBAN CODE: BA391613000064909060 na ime Dalibor ŠevićPaypal servis: sevicdaliborpd@gmail.comhttps://www.paypal.comPAYPAL TRENUTNO NIJE AKTIVANU NASTAVKU MOŽETE DA PROČITATE DETALJNE INFORMACIJESergej je dječak kao i svaki drugi. Ima 12 godina i ide u osnovnu školu u Novom Gradu. Ima majku, oca i starijeg brata Severina. Porodicu koja ga voli i sve preduslove za sretno djetinjstvo i mladost i da izraste u dobrog čovjeka.Ali, u februaru 2012., kada je imao devet godina, Sergej je dospio u bolnicu u Prijedoru, a zatim i nefrološku kliniku u Banjaluci, a odatle, u martu iste godine, na Univerzitetsku dječiju kliniku u Beogradu.Tamo je ustanovljeno da Sergej boluje od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija, koja uzrokuje ne samo nedovoljan rad bubrega, nego i izuzetno visok pritisak (preko 160), što ima za posljedicu stradanje većina unutrašnjih organa. Pored neadekvatnog rada bubrega i vida koji mu je već načet, među prvim organima na udaru je i srce, za koje vise puta dnevno pije tablete.Ovaj dječak je do sada je prošao vise zahvata i operacija – u Univerzitetskoj djecijoj klinici u Beogradu mu je prvo rađena balon diletacija arterija u pokušaju da na taj način prošire arterije, ali taj zahvat nije urodio plodom. Nakon toga mu je ugrađen bajpas u pokušaju da premoste sužene dijelove arterija, ali opet bez uspjeha.Zatim mu je rađena i autotransplantacija jednog od bubrega – jedan bubreg mu je izvađen, zatim zaleđen, pa onda mu transplantiran tako što je postavljen u položaj drugačiji od prethodnog u namjeri da se otkloni uzrok. Opet bez rezultata.Ljekari specijalisti iz Beograda odlučili su da ga upute na operaciju i liječenje u London, u kliniku Great Ormond Street Hospital for Children. Da bi ovo dijete bilo primljeno u pomenutu bolnicu i operisano, potrebno je kao kauciju položiti oko 65.000 KM! Osim toga, svaki dan liječenja košta 14.000 KM, i to pod pretpostavkom da ne bude dodatnih intervencija i medicinskog tretmana.Sergeju da preživi treba minimum 200.000 KM

Posted by 100.000 eura za život Sergeja iz Novog Grada on 1. Decembar 2015

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru,Instagramu,Google +
Preuzmite našu android aplikaciju na Google Play
Pratite naš video kanal na Youtubu

NAJNOVIJE VIJESTI

NAJČITANIJE VIJESTI NA PORTALU U ZADNJIH 7 DANA

 • NAJNOVIJE
 • NAJČITANIJE

 • Apartmani
 • Hoteli,Moteli

VRIJEME I PUTEVI

STATISTIKA

Ko je na mreži: 192 gostiju i nema prijavljenih članova

Najnovije Vijesti

Sadržaj portala kreira se od strane autora i svaka upotreba sadržaja portala  je na Vašu odgovornost. Sve objavljene fotografije i teksta na ovom portalu vlasništvo su autora teksta,a ne portala.