Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća u Višegradu je obilježeno 213 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su za Srpsku život dala 23.184 vojnika.Današnjem obilježavanju prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.Nakon parastosa poginulim srpskim ustanicima u Manastiru Dobrun, položeno je cvijeće na spomenik voždu Karađorđu.

Delegacije su položile cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992 do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su BORS i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.