Masivni požar izbio je večeras u Katedrali Notr Dam u srcu francuske prestonice, a uprkos brzom odazivu spasilačkih službi vatrena stihija je bukvalno gutala dio po dio zdanja, te su sad u toku pokušaji da se sačuva makar jedan od dva zvonika istorijskog zdanja.

Istovremeno, zvaničnici su kratko prokomentarisali da ne postoje garancije da su sve osobe na vreme evakuisane.

– U ovom trenutku ne možemo da potvrdimo kako je došlo do požara, kao ni da li je neko ostao u katedrali. U normalnim okolnostima ne bi trebalo da je bilo ko od radnika ostao jer radovi prestaju u periodu između 17 i 17.30 časova, ali jednostavno nismo sigurni – rekao je Anre Fino, portparol Notr Dama.Fino je objasnio da su alarm čuli u 18.30 i da su odmah prepoznali o čemu se radi jer je pre nekoliko nedjelja odrađena vježba u slučaju požara: “Ubrzo smo vidjeli gust oblak sivkasnog i žućkastog dima kako kulja iz zgrade”.

Ranije večeras on je potvrdio da je odmah nakon prvih informacijama da je izbila vatra u tavanskom djelu zdanja izvršena evakuacija.

Prema saznanjima, požar je primijećen oko 18.50 i sumnja se da je povezan sa radovima koji su bili u toku u objektu.

Uprkos svim naporima, vatrena stihija brzo se proširila na krov zdanja, nakon čega je rapidno nastavila da uništava dio po deo objekta. Veće dio krovne konstrukcije se već obrušio, a plamenovi su zahvatili i lijevi zvonik katedrale.Na lice mjesta odazvao se veliki broj vatrogasaca, tačnije njih 400, od kojih mnogi nisu ni bili na dužnosti.

Odrađena je i evakuacija šireg parametra oko istorijskog objekta, a među okupljenim narodom, prema izjavama lokalnih medija, jasno se vidi strah i tuga, pa su primjetne i suze.

Takođe, brojni političari su se oglasili povodom požara, pa dok se francuski predsjednik sprema za sastanak sa zvaničnicima, drugi izražavaju saosjećanje putem društvenih mreža

join.booking.com Booking.com