Dan pobjede nad fašizmom juče je obilježen širom svijeta, pa i u Hrvatskoj, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije bila prisutna na obilježavanju u Zagrebu. S druge strane, dan ranije ona je viđena kako odaje počast onima koji su se borili na strani fašista.

Kitarović, koja je juče bila na sastanki lidera Procesa Brdo-Brioniu Tirani, na svečanu akademiju povodom Dana pobjede nad fašizmom i oslobođenja grada Zagreba poslala je svoju izaslanicu, Mirjanu Hrgu, a nije se pojavio ni sam gradonačelnik Milan Bandić, već je i on poslao svoju zamjenicu Oliveru Majić.

Kako navodi Telegram, članovi nekih antifaštičkih udruženja iskoristili su svečanu akademiju kako bi zagrebačkom gradonačelniku, ali i predsjednici iskazali svoje mišljenje o nekim njihovim potezima i politici koju vode.Oliveri Majić prisutni su dovikivali “Vratite Trg maršala Tita”, a kad se Bandićeva zamjenica obratila i pozdravila izaslanicu predsjednice, nastupilo je zviždanje i negodovanje, javio je N1.Svega dan ranije, Kolinda Grabar Kitarović je posjetila Macelj, Blajburg i Hudu jamu gdje su sahranjeni ustaše, domobrani i drugi saradnici nacističke Njemačke, među kojima pripadnici “Handžar divizije”, te položila cvijeće i zapalila svijeće.

Kako su naveli članovi hrvatske Inicijative mladih za ljudska prava, predsjednica je “odala počast vojnicima fašističke i ustaške vojske na mjestu obilježeno grbom koji nije u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske već se dominantno koristio za vrijeme NDH čiji režim je odgovoran za masovne zločine”.

join.booking.com Booking.com