Udruženje građana „Budućnost“ protekle sedmice je u Višegradu održalo okrugli sto na temu „Važnost psihosocijalnog tretmana počinilaca nasilja u BiH“, na kojem je učešće uzelo veliki broj predstavnika institucija, nevladinog sektora iz Višegrada, ali i susjednih opština.

Okrugli je sto je ujedno bio prilika da se prezentuju rezulati dosadašnjih aktivnosti u projektu „Korak bliže ka eliminaciji nasilja u porodici/Psihosocijalni tretman počinilaca nasilja“ koji se u opštinama Višegrad, Sokolac i Rogatica provodi od decembra 2016. godine, a pored predstavnika institucija prisutni su bili i donatori projekta g-din. David Saunders ispred UN Women-a i g-din Johan Norqvist ispred Švedske ambasade. Oni su pohvalili projekat, ali i ukazali na značaj zaštite od nasilja u porodici, te činjenicu da se u ovom području mora još mnogo raditi.

Prije početka okruglog stola, direktorka UG „Budućnost“ Gordana Vidović obišla je prostorije Doma zdravlja Višegrad, kojima je tom prilikom uručila donaciju u vidu lap top-a, printera i ormarića za arhiviranje dokumentacije, kao znak zahvalnosti za podršku tokom trajanja svih projektnih aktivnosti, naročito samog psihosocijalnog tretmana koji je u ovoj regiji uspješno završilo osam počinilaca.

Podsjećamo, projekat „Korak bliže ka eliminaciji nasilja u porodici/Psihosocijalni tretman počinilaca nasilja“ se pored opština Višegrad, Sokolac i Rogatica (regija Istočno Sarajevo), uspješno provodi i u opštinama Srebrenica, Bratunac i Milići (regija Bijeljina) u saradnji sa našim parnerima u projektu Udruženjem „Vive žene“ iz Tuzle.