Bronzanu skulpturu, visine 2,1 metar, koja predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata kome je puška o desnom ramenu, dok u levoj ruci drži knjige, gradu je poklonilo Društo srpskih domaćina. Autorka skulpture je Nataša Tanović Marković, akademska vajarka i profesorka u Umetničkoj školi u Užicu.

Oko 1.300 studenata i srednjoškolaca su, krajem avgusta 1914. godine, pozvani na obuku u Skoplje i samo dva meseca nakon toga, a po naređenju Vrhovne komande, unapređeni su u činove kaplara i upućeni na front. Među mladim borcima bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije.

Navodeći da su mladi borci „žrtvovali svoje živote za majku Srbiju“, u ime Društva srpskih domaćina dr Strain Šuljagić je poručio da će „spomenik mlade generacije podsećati na hrabre kaplare i napajati ih snagom nacionalnog identiteta“.

„Svima na svetu je dozvoljeno da se ponose svojom zemljom, samo izgleda to nije dozvoljeno nama Srbima. Mi iz Društva srpkih domaćina apelujemo i molimo da se kod dece ugrađuju slobodarski i rodoljubivi duh i ljubav prema srpstvu“, rekao je između ostalog Šuljagić.

Profesorka istorije Snežana Nedeljković je podsetila istorijat i herojstvo slavnog bataljona i dodala da je „Srbija uvek imala koga da se za nju bori“ i da to potvrđuje 1.300 kaplara“.

„U borbi protiv obeskorenjivanja, potrebno je da udruženi stalno podsećamo na to ko smo i šta nam je cilj, da istrajavamo u borbi protiv razočaranja nastalih kao posledice ekonomske i političke krize ili iz nekih drugih razloga, koji narušavaju duhovnu ravnotežu i navode na odluku da se ode iz ove zemlje“, rekla je Nedeljkovićka i poručila da će „sećanje na kaplare nadahnjivati generacije na očuvanje civilizacijskih vrednosti u kojima je sloboda nešto što se plaća i životom, ako ustreba“.

Ocenivši da je spomenik „simbol srpskog patriotizma“, gradonačelnik Tihomir Petković je naveo da istorija pamti 1.300 kapalara kao najmlađe učesnike Velikog rata, te da su neki od boraca iz Užica preživeli rat, poput prof. dr Miladina Pećinara, inženjera Milana Janjuševića, učitelja Miodraga Vergovića i drugih.

„Kada su se prebrojali na Krfu, posle Kolubarske bitke i Albanske golgote, bilo ih je manje od polovine bataljona. Njihova sudbina je još jedna potvrda strašne drame naroda koji je žrtvovao svoje sinove za slobodu otadžbine“, kazao je Petković i poručio da „Užice čuva sećanje na slavne kaplare“.

Uz zvuke srpske himne, spomenik su otkrili sadašnji i nekadašnji učenici Užičke gimnazije, a u programu je učestvovao hor Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“, dok su sveštenici SPC osveštali spomenik.

join.booking.com Booking.com