Nekoliko sekundi napolju dovoljno je da se smrzne jaje ili zaledi balon. Jezive scene hladnog talasa koji je okovao Čikago i druge dijelove Amerike ne prestaju da stižu. Stanovnici vjetrovitog grada ipak su odlučili iskoriste najbolje što mogu.

U Čikagu su zabilježene temperature i do -30 stepeni. Kako javljaju, nekoliko sekundi napolju bilo bi dovoljno da se zamrzne jaje. Ili da se napuhati balon, koji se smrzne i pretvori u prelijepu ledenu kuglu, prije nego što pukne. Eksplozija polarnog zraka zahvatila je mnoge gradove u SAD, što je dovelo do najniže temperature u generaciji. Škole i agencije su zatvorene, letovi su otkazani a od srijede uvečer zabilježeno je najmanje osam smrtnih slučajeva povezanih sa hladnoćom.

View this post on Instagram

The Mpemba Effect #chicagoweather #polarvortex2019

A post shared by Nudrat (@nudratmazhar) on


Pored Čikaga, veoma niska temperatura zabilježena je i u Park Rapidsu u Minesoti, gdje se skala spustila na 41 stepen ispod nule.

Dok se mnogi bore sa ekstremnom hladnoćom, neki pokušavaju da u njoj pronađu svjetliju stranu, pa tako stanovnici Čikaga na društvenim mrežama šeruju fotografije pokazujući kako izgleda smrznuti život.

Građani Čikaga pobrinuli su se da se prilikom izlaska napolje dobro obuku, pa su neki navukli i 18 slojeva odjeće, a vlasnici ljubimaca potrudili su se da i njihovim životinjama bude toplo.

join.booking.com Booking.com