U zdravstvu RS očajnički traže izlaz iz milionske dubioze. Univerzitetski klinički centar RS, Opšta bolnica “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru i još neke zdravstvene ustanove u Srpskoj primaju na pretrage i liječenje sve više pacijenata Federacije BiH i to iz sasvim praktičnih razloga.

Kako je nedavno potvrđeno iz Savjeta za zdravstvo Gradskog odbora SNSD, u Banjaluku, ali i druga mJesta u RS najviše pacijenata dolazi iz Unsko sanskog kantona i oni su dobrodošli, jer plaćaju svoje liječenje.

Ipak, predstavnici zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja nisu baš potpuno saglasni u tome ko će taj novac uzeti, odnosno treba li da se “gosti” iz Federacije BiH u RS liječe kao osiguranici federalnog i kantonalnih osiguravajućih zavoda, koji će usluge plaćati preko Fonda u RS, ili će svaki pacijent plaćati svoj račun, čime bi novac završavao direktno u kasama bolnica.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo GO SNSD Banjaluka, Zoran Aleksić, inače načelnik Hirurške klinike UKC RS, kaže najviše pacijenata u Banjaluku dolazi iz Unsko sanskog kantona i da svoje liječenje plaćaju direktno zdravstvenim ustanovama.

– Moramo se okrenuti onome ko plaća i potruditi se da, ne samo UKC RS, nego i druge zdravstvene ustanove postanu što konkurentnije, kako bismo svoje usluge mogli nuditi i korisnicima izvan RS – rekao je Aleksić.

I Mirko Sovilj, direktor prijedorske Opšte bolnice, uzda se u komšije s one strane entitetske granice.

Ova zdravstvena ustanova se prošle godine od kolapsa spasla uzimanjem kredita od 3,5 miliona KM, kojim su popeglani stari dugovi. Dio novca su Prijedorčani su sačuvali za nabavku savremenog aparata za magnetnu rezonanacu.Kako je priznao direktor Bolnice, učinili su to više zbog komšija iz Sanskog Mosta, Bihaća i Petrovca, nego zbog domaćeg stanovništva, koje često na magnet odlazi kod privatnika ili u Banjaluka,

– Iz Federacije pacijenti sve češće dolaze kod nas i plaćaju pretrage. Aparat za magnetnu rezonansu, za koji smo raspisali tender, kvalitetan je i savremen, pa ćemo biti u prilici da ponudimo i kvalitetnu uslugu, a to naravno košta – kaže Sovilj.

Prema njegovoj računici, upravo od pacijenta iz FBiH, koji dođu na magnet i druge pretrage, planiraju da isplaćuju rate kredita koje dospjevaju na naplatu krajem godine.

Diretktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić zalaže se međutim za drugo rješenje: da se po principu reciprociteta, a u skladu ugovorom javnih fondova i zdravstvenih ustanova, pacijenti iz Federacije mogu liječiti u RS i obrnuto, naravno svako na teret svog fonda.

– Mi već imamo takve ugovore sa Kliničkim centrom u Sarajevu i bolnicom u Mostaru, zbog naših ljudi koji žive tamo. Ali, fondovi iz Federacije BiH neće ni da čuju da potpišu ugovore sa našim zdravstvenim ustanovama – kaže Kusturić.Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić, priznaje da se sa federalnim i kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja teško dogovoriti o liječenju pacijenata iz Federacije BiH u Republici Srpskoj. Očekuje, međutim, da će se situacija riješiti, kada se formira nova vlast na nivou BiH, koju će predvoditi SNSD.

– Očekujemo da će se sve riješiti nakon uspostavljanja novog saziva Savjeta ministara BiH – kaže Kusturić.

Pronađite savršen smještaj za svoje putovanje! Booking.com