Nis, 21. decembra 2018. - Policija na mestu nesrece. Tri osobe su jutros poginule, a vise od 20 je povredjeno u sudaru voza i autobusa na obelezenom pruznom prelazu, ali bez rampe, u Donjem Medjurovu kod Nisa. Nesreca se dogodila kada je putnicki voz, koji je u 7.14 krenuo iz zeleznicke stanice Nis za Prokuplje, pri izlasku iz zeleznicke stanice Medjurovo udario u putnicki autobus. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bg

Pet osoba je danas poginulo, a više od 26 povređeno u sudaru voza i autobusa na obeleženom pružnom prelazu, ali bez rampe, u Donjem Međurovu kod Niša, javio je RTS.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović potvrdio da je na licu mesta poginulo dvoje odraslih i dete. Još dve osobe preminule su u Kliničkom centru u Nišu.

Autobus, koji je prevozio decu u srednju školu, od siline udarca se prepolovio. Svi povređeni bili su u autobusu, a niko od 10 putnika iz voza nije povređen.Direktor Urgentnog centra KC Niš Miodrag Lazić rekao je da su za 15 minuta primili 30 povređenih, od kojih su 10 do 12 životno ugroženi. Među teško povređenima je i desetoro dece, dodao je.

“Reč je o izuzetno teškim povredama, politraumama. U toku je pet izuzetno teških operacija s neizvesnim ishodom. U pitanju su pacijenti s teškim povredama”, rekao je Lazić za “Blic”.Direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović rekao je da se, posle nesreće, reagovalo brzo i da su svi povređeni zbrinuti.

“Vrlo brzo smo saznali da se radi o autobusu, da ima više povređenih. Poslali smo odmah tri ekipe, zatim još četiri iz redovnog sastava. Obezbedili smo još 10 vanrednih ekipa”, rekao je Živadinović.

Ova teška saobraćajna nesreća odigrala se jutros oko 7.30 na obeleženom pružnom prelazu, ali bez rampe, u Donjem Međurovu kod Niša.Očevidac Stevan Jocić je preneo novinarima da je prvo čuo jak prasak, a potom je video šta se zaista dogodilo.

“Počele su da stižu ekipe Hitne pomoći. Kada smo izašli, videli smo autobus presečen na pola. Putnici su bili unutra, u autobusu sve srednjoškolci…”, priča Jocić.

On je rekao da su se slične stvari već dešavale i da su u tim nesrećama uglavnom učestvovali putnički automobili, kao i da su meštani pisali peticiju da se postavi rampa ili neko signalno osvetljenje kada nailazi voz, ali da za sada ništa nije učinjeno.

Šesnaestogodišnji Dimitrije Jovanović, koji ima lakše povrede, ispričao je za RTS da je nesreća bila stravična i da je u autobusu bilo dosta njegovih drugova.

“Izašao sam napolje, oni su plakali. Samo sam čuo kad je autobus udaren”, ispričao je Dimitrije.

Nesreća se dogodila kada je putnički voz, koji je u 7.14 krenuo iz železničke stanice Niš za Prokuplje, pri izlasku iz železničke stanice Međurovo udario u putnički autobus.

Na mestu nesreće su bili policija, vatrogasci i Hitna pomoć, kao i železnička Komisija za isleđenje vanrednih događaja.

Rebić:Najverovatnije – propust vozača autobusa

U ovom trenutku imam informacije da je do sudara voza i autobusa, u kojem je poginulo pet, a povređeno je 27 osoba, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa, a istraga će utvrditi da li je tako, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić, koji je obišao mesto nesreće.

Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta, rekao je Rebić, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Rebić je razgovarao i sa lekarima Kliničkog centra u Nišu u kome su povređeni hospitalizovani i istakao da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do ove teške saobraćajne nesreće i da će odgovorni biti procesuirani.

Direktor policije je ukazao da su pripadnici saobraćajne policije i vatrogasci-spasioci brzo došli na lice mesta i zajedno sa službom Hitne pomoći, u veoma kratkom vremenu, povređene prebacili u Klinički centar Niš.

On je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih i apelovao na sve vozače da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, prilagode brzinu uslovima i stanju puta, kako bi sačuvali svoje živote i živote drugih.

join.booking.com Booking.com