Da i pijani pješaci teturaju saobraćajnicama u BiH govori podatak da je najpijanijem pješaku u prošloj godini izmjerena koncentracija alkohola u krvi od 3,95 promila na području Prijedora, a u toku ove godine najpijaniji pješak je također uhvaćen u istom gradu sa 3,5 promila.

Podaci su ovo Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odakle su još rekli da su u toku ove godine najveće utvrđene koncentracije alkohola u krvi kod pješaka iznosile, pored 3,5 na teritoriji Prijedora, tri promila i 2,85 na teritoriji Doboja, te 2,81 i 2,65 promila na području Bijeljine. – U prošloj godini najveća koncentracija alkohola u krvi kod pješaka iznosila je 3,95 promila na teritoriji Prijedora, dok su na teritoriji Zvornika evidentirana dva pješaka sa 3,9 i 3,65 promila, koji su smrtno stradali u saobraćajnim nesrećama – rekli su u MUP-u RS.

Oni su naveli da je Zakonom o sigurnosti saobraćaja RS propisano da se pješaci ne smiju kretati po kolovozu ako su pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava.

– Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se analizom krvi ili krvi i urina, te drugom metodom mjerenja, utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,8 promila ili ako se stručnim pregledom bez obzira na količinu alkohola u krvi utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola – naveli su u MUP-u RS. Ističu da je predviđena novčana kazna za nepoštovanje navedenog od 100 do 300 maraka, te ukoliko je pješak u alkoholiziranom stanju odgovoran za saobraćajnu nezgodu predviđena novčana kazna je od 300 do 1.000 maraka.

join.booking.com Booking.com