U mestu Pakovraće kod Čačka počela je izgradnja deonice Koridora 11 od Preljine do Požege. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je otpočela gradnja jedne od najtežih deonica auto-puta ka Crnoj Gori. Istakao je da auto-putevi donose nove investicije, i dodao da tamo gde ima investitora nema gladnih.

Aleksandar Vučić navodi da se otvaraju radovi na do sada najtežoj deonici, koja će biti teška za gradnju kao i deonica auto-puta na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru.Kako je naveo, na toj deonici su kosine manje nego u Grdeličkoj klisuri, ali će biti teža gradnja tunela, koji će se na ukupno 31 kilometar auto-puta protezati u dužini od 12 kilometara u oba smera.

“Gradimo i mostove preko Morave i Lučana. Moraćemo da uradimo najteže poslove da bismo završili za dve godine”, rekao je predsednik.

Ističe da se izgradnjom jedne od najtežih deonica auto-puta ka Crnoj Gori od Preljine do Požege posle 70 godina ispunjava san građana tog dela zemlje.

“Čekali ste 70 godina na ozbiljnije promene”, rekao je Vučić i dodao da sve što je ranije bilo nemoguće, uprkos brojnim obećanjima prethodne vlasti, danas postaje moguće.

Poručio je da će već do 19. decembra, na Svetog Nikolu, biti otvorena deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i dodao da su mu to obećali Kinezi.

Takođe, rekao je da će za Vidovdan biti otvoren ceo potez auto-puta od Obrenovca do Čačka i da će se stizati za kolima za samo jedan sat ili za koji minut više.

Predsednik je rekao da su Kinezi zainteresovani da grade i auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom i izrazio očekivanje da će uskoro biti otvoreni radovi i na toj deonici.

Dodaje i da će se graditi i krak auto-puta ka Crnoj Gori koji će povezati Arilje, Ivanjicu, Sjenicu i Novi Pazar.

“To je tih nedostajući 107 kilometara do Crne Gore i to će biti najskuplja deonica i najzahtevnija”, rekao je Vučić i dodao da će sa Kinezima najverovatnije biti napravljen dogovor i za tu deonicu.Ističe da će sa završetkom te deonice biti ispunjen istorijski san da se auto-putem spoje Srbija i Crna Gora.

Već se radi, navodi, projekat za drugi krak auto-puta ka Užicu, Kotromanu i Višegradu kako bi se spojio zlatiborski i moravički deo Srbije sa BiH i Republikom Srpskom, naglasio je Vučić.

Takođe, ističe da će biti povezan taj deo zemlje i sa Beogradom i podseća da će uskoro početi da se gradi i Moravski koridor, koji će od Preljine ići do Kraljeva, Trstenika, Kruševca i Pojata.

“Sve što nismo uradili 70 godina biće gotovo sada za dve godine. Sve što smo mislili da se nikad neće dogoditi”, istakao je predsednik.

Auto-putevi, ističe, donose život u gradove i sela, donose nove investicije, jer nijedan veliki investitor neće da dođe u deo zemlje u kojem nema auto-puteva.

“Tamo gde nema gasa i puta, nema investitora. Tamo gde ima investitora, nema gladnih, nego ima budućnosti za našu decu”, rekao je Vučić.

“Užicu i Prijepolju smo dužni jednu veliku investiciju”

Predsednik navodi da je država Užicu i Prijepolju dužna jednu veliku investiciju, što će, veruje, biti ostvareno.

“Dolazim i u Užice, obići ću i Prijepolje, Priboj, Novu Varoš, Čajetinu, Užice i severni deo Zlatiborskog okruga”, rekao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa aerodromom “Ponikve” kod Užica, predsednik je rekao da za sada sledi otvaranje “Lađevaca” kod Čačka, ali da će se u budućnosti tražiti način da se otvore i “Ponikve”.Ukazao je da su to ogromni troškovi za Srbiju, ali da ćemo imati novca ako rast bude dobar kao što se očekuje.

Očekuje privredni rast u narednom periodu bude veći od 3,5 odsto.

Vučić je pojasnio da je rast u prvom kvartalu bio nešto niži, zbog energetike i NIS-ove rafinerije koja nije radila zbog remonta, ali da nije bilo nikakvih strukturnih poremećaja, ali da će se rast sada popravljati, posebno zahvaljujući građevinskoj industriji i, naročito, kada počne gradnja gasovoda i Moravskog koridora.

“Biće dobar rast, imaćemo novca i spreman sam da razgovaram sa ljudima iz Užica i Čajetine kako da pomognemo oko aerodroma”, rekao je predsednik.

“U Skupštini o tome šta je stvarnost na KiM”

Vučić se tokom ceremonije povodom početka izgradnje deonice Koridora 11 osvrnuo i na pitanje Kosova i Metohije i poručio da će u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini, 27. maja, podneti kompletan izveštaj, ali da će govoriti i o stvarnosti na Kosovu i Metohiji.

“Zamolio sam predsednicu Skupštine Maju Gojković da vidi da li postoji poslovnička mogućnost da me pozove. Spreman sam da dođem i odgovaram na pitanje. Niko nije bio toliko u Skupštini, borio se i pobeđivao argumentima. Govorili su ‘što ideš na Sabor SPC, što ne dođeš u Skupštinu’. Šta god da uradim prosto ne možeš da ugodiš svima”, rekao je predsednik.

Mihajlović: Sa auto-putevima države se menjaju nabolje

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na početku gradnje deonice Preljina–Požega na Koridoru 11 poručila je da nema grada ni države koja se ne menja na lepše i nabolje kada se grade putevi, pogotovo auto-putevi.

“A za auto-putem u zapadnu Srbiju doći će fabrike i pogoni”, poručila je danas Mihajlovićeva.

Ukazala je da se značaj izgradnje auto-puteva odlično vidi i na primeru Koridora 10 – kako su se otvarale nove deonice, tako su se nizale i fabrike i pogoni.”Tako će biti i na Koridoru 11. Imaćemo i fabrike i pogone, kao što imamo auto-puteve, a to će pomoći da ostanemo, da živimo u našoj Srbiji”, poručila je Mihajlovićeva.

Naglasila je da je u prethodnih nekoliko godina otvoreno 300 kilometara auto-puta u Srbiji.

Srpska ministarka je zahvalila Kini na tome što su prepoznali da je Srbiji važan Koridor 11, kao što je i Srbija prepoznala značaj inicijative “Pojas i put” i bila jedna od prvih u svetu koja je prihvatila taj globalni projekat.

“Neka nam je srećan početak radova, da izvođač radova izvede sve kako treba, a mi da budemo ponosni na svaki metar auto-puta”, poručila je ministarka.

Haj: Da Koridor 11 postane put saradnje Srbije i Kine

Predsednik kineske kompanije “Čajna kontrakšn korporejšn”, koja izvodi radove na deonici puta na Koridoru 11, Haj Lijang Sun rekao je da je njihova želja da auto-put E-763 postane put saradnje dve zemlje, put srpskog ekonomskog razvoja, prosperiteta i put ka boljoj budućnosti.

“Želimo da iskoristimo sve svoje prednosti i potencijale i napravimo najbolju organizaciju, obezbedimo najbolje planove i efikasno, i na naučnom principu utemeljeno, upravljanje projektom, da strogo poštujemo ugovorne obaveze i u planiranom roku uz najviši kvalitet radova završimo ovaj projekat”, rekao je Sun na ceremoniji otvaranja radova na izgradnji deonice Preljina–Požega.Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da veliki broj građana koji su došli na ceremoniju otvaranja radova pokazuje koliko je važan auto-put za građane.

“Uverena sam da će kineska kompanija uložiti sve svoje napore da uz pomoć i podršku Srbije izgradi najsigurniji i najmoderniji put”, rekla je Čenova.

“Veliki dan za Moravički okrug”

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je danas veliki dan za Moravički okrug, zapadnu i celu Srbiju.

“Svedoci smo šta smo sve do sada radili, a i dalje planiramo da nastavimo – od Čačka ka Požegi, da nastavimo brzo i ka Kotromanu, Ivanjici, Arilju, Boljarima… da već tokom leta krenemo i sa Moravskim koridorom, a nadam se tokom leta i vazdušnoj luci u Lađevcima”, rekao je Todorović.

Saobraćajnica na Koridoru 11 će biti duga 30,9 kilometara. Na trasi će biti izgrađena tri tunela, 30 mostova, sedam nadvožnjaka i četiri petlje. Vrednost radova je 450 miliona evra. Radove će izvoditi kineska kompanija “Čajna kontrakšn korporejšn”.

Pronađite savršen smještaj za svoje putovanje! Booking.com