© Sputnik / Aleksandar Milačić

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ svečano je večeras u Drvengradu otvorio glumac Slavko Štimac, kojem je Emir Kusturica uručio nagradu za buduće filmove.

U prisustvu velikog broja mladih i afirmisanih umetnika, takmičara i gostiju, brojnih novinara, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala reditelj Emir Kusturica najavili su još jednu umetničku čaroliju na Mećavniku.

Festival je proglasio otvorenim glumac Slavko Štimac, kome je ove godine posvećen program „Retrospektiva velikana“. Njemu je dodeljena nagrada za buduće filmove.

Posle ceremonije usledila je projekcija Kusturičinog filma „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki.Mećavnik će i ovog januara ugostiti velika imena svetske kinematografije kao što su Met Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco, kao i producent Andrea Gambeta.

Narednih dana očekuje se veliki broj radionica na kojima će mladi umetnici imati prilike da razgovaraju sa velikanima svetskog filma, a u takmičarskom programu naći će se 21 ostvarenje koje će se nadmetati za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Takmičare će ocenjivati međunarodni žiri u kojem su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja
© Sputnik / Aleksandar Milačić

join.booking.com Booking.com