PROCUREO BOŠNJAČKI MEMORANDUM! OD SRBA NAPRAVITI FAŠISTE, HRVATA NACIONALNU MANJINU

Bošnjački institut “Adil Zulfikarpašić” navodni je autor Memoranduma BOING, svojevrsnog bošnjačko-muslimanskog “Načertanija”, koji se ovih dana ponovno, nakon što je 1999. godine sastavljen, pojavio na internetu

Memorandum BOING navodno je nastao u junu 1999. godine, a prema onom kako stoji u dokumentu njegov idejni tvorac je Bošnjački institut “Adil Zulfikarpašić”.

Bosanski portal “Dnevnik”, koji je objavio sporni dokument, ograđuje se od sadržaja dokumenta i naglašava kako nisu sigurni u autentičnost samog Memoranduma BOING, ali ga objavljuju pošto neverovatno korespondira sa trenutnim političkim i društvenim prilikama u BiH. Takođe, naglašavaju da ukoliko je Memorandum BOING napisan post festum, onda je reč o vrhunskoj analizi, a ukoliko je u pitanju plan, onda se zaista uspešno i vrhunski sprovodi, te “Dnevnik” odaje priznanje njegovom autoru.

Memorandum BOING je zapravo platforma za razvoj bošnjačke unitarističke i centralističke ideje kojom se bosanski Hrvati pretvaraju u nacionalnu manjinu. Neke od ključnih teza Memoranduma BOING su umanjivanje odgovornosti Bošnjaka za zločine nad Hrvatima u BiH, osiguravanje Bošnjacima dugotrajnog i apsolutnog statusa žrtve kroz montirane sudske postupke, zagovaranje modela građanske države, budući da su Bošnjaci većinski narod.

Takođe, navedeno je i kako bi bošnjački političari pred međunarodnom zajednicom trebalo da glume da su za izmene Izbornog zakona BiH i da argumente Hrvata i Srba u BiH proglašavaju za fašističke i separatističke.

Sputnjik – informer.rs