Epilog raskola u SDS-u, je da ni glavni odbor sutra neće zasjedati u punom sastavu, jer šest članova iz Doboja neće put Istočnog Sarajeva.

Takvu odluku donijeli su nakon sto je lider partije izbacio Obrena Petrovića i Borisa Jerinića iz Srpske demokratske stranke. Posebnu poruku iz Doboja uputili su upravo predsjedniku stranke.

Nije Vukota Govedarica tvorac SDS-a ,već je ta stranka napravila njega i sve nas, kaže Danijel Jošić, potpredsjednik Dobojskog SDS-a. Jošić, koji je i novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini, kaže da će on i njegov kolega Nebojša Marić djelovati kao nezavisni poslanici, ali će podržati skupštinsku većinu.

Iz Doboja poručuju da iza posljednjih isključenja funkcionera te partije stoji bivši lider SDS-a Mladen Bosić, a kažu da im je jasno šta aktuleni predsjenik želi postići.

“Mislim da gospodin Govedarica, u nadi sutrašnje sjednice, gdje nema većinu, vrši smjenu svih članova glavnog odbora, koji ne misle kako on misli. Ja pozivam Vukotu Govedaricu, ja pozivam Vukotu Govedaricu da smijeni sve članove GO SDS-a iz Doboja”, kaže Danijel Jošić.

Očekuje se da će se na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora, osim daljeg djevanja stranke nametnuti i priča o odgovornosti rukovodstva SDS-a za loše izborne rezultate. Pojedini članovi bi mogli zatražiti i obrazloženja poslednjih iskljucenja viskoih funkcinera iz SDS-a. Kakve god zaključke glavni odbor sutra bude donio, mnogi su mišljenja da će SDS ostati duboko podjeljna partija i da se od posljednjih sukoba neće lako oporaviti. Svoju krivicu u tome ne vide, sada već bivši članovi partije.

“Ljudi koji imaju po 300 glasova sada predlažu koga treba istjerati iz stranke”, kaže Boris Jerinić, sada već bivši član SDS-a.

Vukota Govedarica danas nije komentarisao šta bi se sutra moglo dešavati na sjednici Glavnog odbora, ali je najavio da će biti jos isključenja iz stranke.

Ranije su vanredne unutar stranačke izbore zatrazili brojni regionalni odbori, a da je to jedino rješenje za SDS, poručio je visoki funkcioner Mićo Mićić. Iz Bijeljine su ranije zatražili ostavku rukovodstva partije, zbog izbornog debakla, a iz Sarajevsko romanijske regije podvukli da je vrijeme da neko konacno preuzme odgovornost za loše rezulte.

Bilo je riječi da će na sjednici Glavnog odbora biti zatražena i ostavka lidera stranke. Milovan Bjelica danas je poručio, da ne zna sta će se sutra desiti na sjednici, ali da smatra da treba sačuvati svoju političku opciju, a istovremneo otvoriti razgovore sa najjačom političkom partijom u Srpkoj – SNSD-om. Bjelica je rekao da nema ambicije da bude predsjenika SDS-a i da mu zdravstveno stanje to ne dozvoljava. Sonja Kardžic Jovičević je je samo kratko poručila da ce tek nakon sutrasnjeg okupljanja clanova glavnog odbora biti jasno sta je ko smislio.

join.booking.com Booking.com