Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak su na području Tuzle, u okviru predmeta kodnog naziva “Loza”, uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo krijumčarenje ljudi.
Postupajući po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese lica i vozila i tom prilikom su otkrili i privremeno oduzeli četiri mobilna telefona i pet SIM kartica, putničko motorno vozilo Dacia Logan i putničko motorno vozilo Ford Mondeo sa pripadajućim saobraćajnim dozvolama i ključevima.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni dana 24.2.2019. godine oko 22 sata, upravljajući navedenim vozilima, na područje Tuzle dovezli dvanaest krijumčarenih osoba, za koje je naknadno utvrđeno da su četiri državljana Iraka, šest državljana Irana i dva državljana Pakistana. Navedene osobe kod sebe nisu posjedovala idetifikacione dokumente, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil.

Policijski službenici SIPA-e su uz prisustvo ovlaštenog sudskog tumača, obavili
razgovor sa krijumčarenim licima i izvršili radnje prepoznavanja osumnjičenih osoba, nakon čega su krijumčarena lica predata službenicima Službe za poslove sa strancima.

Policijski službenici SIPA-e će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostaviti izvještaj u vezi sa provedenom akcijom.

join.booking.com Booking.com