Sjećaš li se Šamac – Sarajeva?

Prošlo je četrdeset godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo. Akcijaši, njih oko 24.000 uz vikend brigade i mehanizaciju za samo osam mjeseci izgradili su nevjerovatnih 88 km dvostrukog kolosjeka, 7 tunela, 34 mosta, 36 podvožnjaka, 2 nadvožnjaka i 266 propusta. Ovo je samo jedan od mjerljivih dijelova materijalne zaostavštine koju kao društveno dobro koristimo i danas u BiH.

A ko stoji iza izgradnje drugog kolosjeka pruge i šta se događalo na marginama tog velikog događaja koji je animirao tadašnje cjelokupno političko rukovodstvo, omladinu, radnike, muzičke zvijezde YU scene i kulturne radnike? Uz dokumentarni materijal iz tog perioda o događaju svjedoče neposredni učesnici, a među njima i komandant Akcije Filip Vuković, danas penzionisani nastavnik koji živi u Australiji.

Miodrag Miloševć Rule je za svoj rad na akciji Šamac-Sarajevo ‘78 dobio pet udarnih značaka i najpoznatiji je akcijaš na prostorima biše Jugoslavije. „Mi smo mislili da imamo krila i za nas ništa nije bilo nemoguće. Prevrtali smo brda, premještali korita rijeka i ništa nam nije bilo teško“, priča Rule.

Akcija je organizovana ´78 godine na ideju tadašnjeg bh. političkog rukovodica i bliskog Titovog saradnika Rate Dugonjića i sa ekonomskog stajališta ovo je jedan od naznačajnijih infrastruktnih graditeljskih zahvata u BiH. „Imali smo kulturu rada“, ističe prof.

Željko Šain, koji je učestvovao u planiranju i projektovanju Akcije, „i ponosan sam što sam bio dio akcijaške priče.“ U filmu još govore: Azem Vllasi, Alija Nefić, Adnan Kreso, Jasmina Turbo, Arif Sirotanović, Gordana i Neđeljko Krivokapić i drugi brigadri i brigadirke ORA „Šamac-Sarajevo ‘78“.

Autorica: Alema Kazazić Reditelj: Himzo Mihaljević Snimatelj: Vanja Ban Rasvjeta: Elvedin Hamzić Ton: Jasmin Sipović i Alen Ališah Monatažer: Jasmin Nalo