Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo kojom se autističnom mladiću Slavku Mrševiću omogućava prisustvovanje nastavi u IV razredu.

Iz ovog ministarstva je saopšteno da su odluku poništili jer nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

– Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu, donesena 25. marta 2019. godine, po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu – kazali su.

Naveli su kako Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali na upis u prvi razred.

– S obzirom na to da prvi razred srednje škole u školskoj 2015./2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u zakonom propisanim rokovima i s potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije – navode u saopštenju.

join.booking.com Booking.com