ČAČAK – Senat Okružnog suda u Novom Mestu odlučio je da se ne dozvoli ustupanje predmeta protiv Dragomira Grujovića (57) pravosuđu Srbije.

Okružni tužilac u tom slovenačkom gradu tereti kapetana prve klase iz Čačka za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i pokušaj ubistva.

– Smatram da optužnica nema minimalne osnove za presudu jer nema objektivnih dokaza, tako da se predmet može završiti u Sloveniji – saopštio je za agenciju RINA Borut Škerlj, advokat iz Novog Mesta i Grujovićev branilac po službenoj dužnosti.

Grujović je u poslednjoj dekadi juna 1991. godine, tokom secesionističkog rata u Sloveniji, službovao kao stariji vodnik u skladištu JNA u Mokronogu kod Novog Mesta i nije želeo da preda gorivo i vojnike Teritorijalnoj odbrani Slovenije, kako je od njega zahtevao komandant skladišta Branimir Furlan, Slovenac.

U dvoboju njih dvojice Grujović je brže potegao pištolj i ranio komandanta, preuzeo skladište i preteći da će dići u vazduh 7,2 miliona litara goriva, sačuvao i imovinu i sve vojnike. Tada je bio vanredno unapređen u čin poručnika i vratio se u rodni Čačak, gde danas živi kao vojni penzioner.

Tužilaštvo u Novom Mestu još 1994. napisalo je optužnicu koja ga tereti za krivična dela ratnog zločina i pokušaja ubistva, septembra 1997. tu mu je bio određen pritvor i raspisana poternica, a 2007. raspisana je i međunarodna poternica. Kasnije, izdat je i evropski nalog za pritvaranje i predaju.

Pre dve godine na Višem sudu u Novom Mestu smatrali su da će Srbin doći pred lice pravde, za njega je tužiteteljka Nada Črnugelj imala pripremljen predlog za priznanje, a to je značilo 15 godina zatvora, ali je Čačani više puta izjavio da živ neće ići u Sloveniju.

Zato je nedavno viši državni tužilac u Novom Mestu Srečko Hočevar, na inicijativu predsednice Senata, predložio ustupanje krivičnih spisa Srbiji, iz razloga javnosti, racionalnosti i efikasnosti krivičnog postupka, pošto je optuženik stranac sa stalnim prebivalištem u Srbiji, a oštećena strana se ne protivi tome. Međutim, Senat je rekao: ne.

Po zahtevu slovenačkog pravosuđa Grujović je pre dve godine saslušan u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, uz prisustvo svojih branilaca, Boruta Škerlja i beogradskog advokata Svetozara Ž. Pavlovića, ali se nije odazvao pozivu da ode u Novo Mesto na suđenje.

Advokat Škerlj je, inače, za slovenačke novine kazao da je optužnica protiv Grujovića “socijalistička“ i da ne dostiže pravne standarde.

– Ustvari, u Srbiji bismo zbog takve optužnice bili izloženi kompletnom podsmehu – kazao je on.

Izvor: RINA

join.booking.com Booking.com