Srbi U HNK , na osnovu odluke Ustavnog suda BiH i odluke Visokog predstavnika Pedija Ešdauna iz 2002 .su ravnopravni kao i svi narodi u BiH. Problem je što se odluka ne prooodi, a Srbi žive kao građani drugog reda, rečeno je na Okroglom stolu o temi “Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona”.

Nekonstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je poraz institucija i pravne države , rekao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

“Ta odluka je bitna i donesena je na federalnom nivou, a traži se da i kantoni poštuju tu odluku o konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Nažalost, u nekim kantonima odluka o konstitutivnosti još nije provedena ni zakonski, ni na terenu”, kaže Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH

A kako je na terenu najbolje osjećaju pripadnici srpskog naroda.

Prije svega, mislimo na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje i upotrebu pisma i nacionalne grupe predmeta. Problem koji nas najviše tišti jeste problem zapošljavanja. U institucijama i javnim preduzećima samo u tragovima možete naći zaposlene ljude iz srpskog korpusa”, kaže Predsjednik Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo

Srbi u Mostaru nemaju političku moć da utiču na bilo kakve odluke. Od 20 mjesta u policiji koliko je sledovali Srbima dobili su tri..Iako su pozvani predstavnici dvije vodeće stranke u kantonu – SDA i HDZ BiH, nisu se pojavili.

Nas vlast stavlja u poziciju da mi to molimo kao milostinju , a ne dobijemo kako ans . To nam smeta i borićemo se da to eliminišemo, kaže Golo

Zastupnica SDP-a i jedina srpkinja u kantonalnoj skupštini Vesna Saradzić tvrdi da je amandmane na kantonalni Ustav poslala prije godinu dana , ali da oni ni do dan danas nisu uvršteni na sjednicu Skupštine.

Insistirala sam na kolegijumu Skupštine da se to uvrsti, ali nije bilo spremnosti i dobre volje od dijela Kolegijuma. Tražila sam na posljednjoj sjednici Skupštine da se Vlada izjasni o tim amandmanima. Nadam se da će na narednoj sjednici Skupštine biti na dnevnom redu ili ću tražiti njegovu dopunu”, tvrdi Saradzić

Obezbjedimo i konstitutivnost i srpskog naroda na ovim prostprima. To će najdirektnije imati aplikacije na rješavanje osnovnioh životnih pitanja, kaže profesor Ustavnog prava Mile Dmičić.

Bilo kako bilo, odluka Pedija Ešdauna ali i presuda Ustavnog suda BiH zanemarena je. Srbima su prava zagarantovana Ustavom Federacije oduzeta.