Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Banju Luku, gdje se sastala sa predsjednikom RS Miloradom Dodika i premijerkom Željkom Cvijanović. Brnabić je istakla da odnosi između Srbije i RS nisu bili nikad bolji, naročito kada je riječ o ekonomskoj saradnji. Govora je bilo o otvaranju mosta Ljubovija-Bratunac, te o novim energetskim projektima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da Srbija ima snagu i mogućnost da pomogne opštinama i gradovima u RS, a sve to zahvaljujući fiskalnoj disciplini prethodne Vlade na čelu sa predsjednikom Aleksandarom Vučićem. Prioritet za Vladu RS je stavljanje u funkciju mosta Bratoljub i granični prelaz Ljubovija-Bratunac.

– Takođe nam je drago da vidimo stabilnost u RS, brzo usvajanje projekata, implementaciju, i nadam se da će to biti budućnost za nas. Što više zajedničkih projekata u tom smislu, jedan od prioriteta u ovom trenutku je da otvorimo granični prelaz i da dogovorimo to sa Federacijom i da pustimo u rad most Ljubovina-Bratunac, istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

– S obzirom da su tu rađeni veliki zahtjevi i o pitanju izgradnje samog mosta i svega onog što jeste prateća infrastruktura, a cijeneći potrebu stanovništva i Srbije i RS, to definitvno jeste prioritet i mi očekujemo da će tokom aprila voditi se intenzivni razgovori, navela je premijerka RS Željka Cvijanović.

Napravljen je i prvi korak ka budućim zajedničkim projektima u oblasti u kojoj saradnja RS i Srbije do sada nije bila vidljiva, a to je sektor energetike.

– To je dobro za naše zajedničke investicije, to je dobro za našu veću energetsku sigurnost, stabilnost i nezavisnost. To je dobro i za naš BDP i za naše građevinske kompanije, kazala je Brnabić.

– Mi vidimo ogromnu šansu u okviru programa razvoja Podrinja, koji smo davno definisali sa Srbijom i ponovo popunjavamo taj prostor turističkim cjelinama, razvojem infrastrukture i privrednih aktivnosti koje sve više poprimaju karakter prekograničnih, rekla je Cvijanović.

Intenzivniji razgovori o budućim energetskim projektima slijede u aprilu, kazala je Brnabić. Upravo zbog tih projekata sastanku u centru Vlade RS prisustvovali su i resorni ministri. Premijerka Srbije i članovi delegacije prisustvovali su svečanoj promociji i otvaraju novoizgrađenog preduzeća Eko-toplane Banja Luka.

join.booking.com Booking.com