Sin proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice, Stribor, ne želi da se eksponira u javnosti. Upravo iz tog razloga nemamo često priliku da ga vidimo rame uz rame sa ocem, ali on se takođe opredijelio da se bavi umjetnošću.

Stribor ne želi da se eskponira u javnosti, te se o njegovom životu veoma malo zna. Živi na Mećavniku, ali kada poželi ode u grad. Ima 40 godina, komponovao je muziku za brojne filmove svog oca, a posljednji na kojem je radio jeste film “Na mlečnom putu” koji je prikazan na Venecijanskom festivalu. Glumio je u nekoliko ostvarenja koje je radio Emir, ali su to sve bile sporedne uloge. Pojavljuje se u filmovima “Život je čudo”, “Travelator”, “Zavet” i mnogim drugima, piše Blic.Vremenom je shvatio da više voli posao iza kamere i da ga gluma ne zanima pretjerano. Jedan od snova mu je bio da bude scenarista, ali i od toga je odustao.

Shvatio je da najbolje pliva u muzičkim vodama, te se opredijelio za ovaj pravac, postao je član benda Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra, gdje svira bubnjeve. Prije petnaest godina svojim roditeljima je podario unuče.

Tokom održavanja filmskog festivala “Kustendorf” dao je jedan intervju u kojem je opisao odnos sa ocem. Na pitanje da li mu je svih ovih godina bilo teško da izađe iz sjenke toliko moćnog i popularnog oca, rekao je:

– Što se svirke tiče – ne, jer ovo je potpuno drugačije od onoga što on radi u “No smoking orkestru” i što je radio ranije. S tim nemam problem. A ni sa sjenkom inače nemam problem, već se ponosim svojim ocem. Doduše, ponekad je teško u nekim običnim životnim stvarima da se izbjegne problem oko toga – izjavio je Stribor i dodao kako izlazi na kraj sa “problemima” koje donosi uspjeh njegovog oca.– Tako što sam cio život uz njega, ponosim se njime, ali ja sam ja, a on je on – rekao je Kurustica.

Veliki uticaj na njegovo umjetničko stvaralaštvo ima je otac:

– Ogroman! Ja sam praktično sve od njega naučio. I koliko čega treba i šta treba i kako da se radi… sve učim od njega. Učim od najboljeg. Naučio sam da budem dobro vaspitan čovjek – objasnio je Stribor, a potom otkrio kako zapravo izgleda život na Mećavniku.

– Mnogo lijepo. Mada, često odlazim i u grad kod prijatelja. Ovdje imam mir, dok je tamo ludnica. A kombinacija ta dva je odlična – kaže nasljednik slavnog reditelja.

join.booking.com Booking.com