U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i kosovske policije, u kome je povrijeđeno dvadesetak ljudi iz Štrpca koji su pokušali da spriječe prolazak bagera do mjesta gdje su započeti radovi na gradnji mini hidrelektrane.

Srbi su blokirali lokalni put, a kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrijebila biber-sprej i palice, objavila je TV Most, dok RTS navodi da su na terenu i specijalne jedinice kosovske policije ROSU.

Povrijeđenima je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu.

Nakon dvomjesečnog protesta za odbranu rijeka Šar planine, kada su mještani uspjeli da izdejstvuju sklanjanje bagera, danas je on uz pratnju specijalnih policijskih jedinica ponovo počeo da kopa kod mjesta Obereke.

Da je došlo do sukoba između policije i stanovnika Štrpca potvrdila je i kosovska policija, koja je navela da su biber-sprej i palice upotrebljeni nakon što su Srbi blokirali lokalni put.– Oko 60 ljudi, nezadovoljnih izgradnjom mini-hidrocentrale protestovalo je u Štrpcu. Oni su pokušali da spriječe prolazak bagera do mjesta gdje su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale tako što su blokirali put, što je rezultiralo intervencijom policijskih službenika iz policijske stanice Štrpce – navedeno je u saopštenju.

Navodi se da je policija i obavijestila, i naredila demonstrantima da ne ometaju rad i da odu, “oni nisu to nisu uradili, te je nakon što je policija upotrijebila biber-sprej, a put je odblokiran”.

U saopštenju se navodi i da je dogovoreno da narednih dana bude održan sastanak opštinskih žvaničnika i predstavnika demonstranata u vezi sa njihovim zahtjevima.

TV Most je prenijela da je za ponedjeljak ujutro (6. maj), zakazan sastanak predstavnika kosovske policije, lokalne samouprave, investitora i mještana.

Inače, bager koji je trebalo da izvodi radove na izgradnji mini-hidroelektrane, i juče je zaustavljen, ali incidenata nije bilo.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila upotrebu “gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale”.

join.booking.com Booking.com