Predsednica stranke Nezavisni za Hrvatsku i jedan od vodećih desničara Bruna Esih nazvala je 8. maj – dan oslobođenja Zagreba od ustaške i njemačke vlasti – “padom grada”

Ona je na Fejsbuku poručila da je jugoslovenska armija ušla u opusteli Zagreb, te da taj događaj simbolizuje “pokolje i pljačku” i “jugoslovensku okupaciju Hrvatske”.

Za nju je ta “okupacija” ukinuta tek “krvlju u domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatska može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom i ni pod kojom drugom”. Esihova i Zlatko Hasanbegović, još jedan poklonik ustaških simbola i Nezavisne Države Hrvatske, bili su odlučujuća politička snaga koja je ukinula naziv Trg maršala Tita u Zagrebu.

Desni hrvatski portali puni su lamentiranja nad sudbinom NDH i natpisa u kojima se ulazak partizana u Zagreb naziva – okupacijom. Mediji prenose i reagovanje Dalije Orešković, predsednika stranke Start i bivšeg šefa Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja kritikuje izjavu Brune Esih.

– Za Brunu Esih slom NDH je “tragičan dan hrvatske istorije”. Ona ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota – navodi Oreškovićeva.

join.booking.com Booking.com