SVINJSKI GRIP UBIJA PO SRBIJI! Virus odneo prve ŽRTVE!

Žena iz Beograda i muškarac iz Novog Sada preminuli su od posledica zaraze virusom AH1N1. Od oktobra do danas od gripa obolelo 47.612 ljudi, 13 odsto više nego u istom periodu lane * U februaru preti velika epidemija

Svinjski grip stigao je u Srbiju i ubio je već dvoje ljudi, ženu iz Beograda i muškarca iz Novog Sada, kažu epidemiolozi! Prema njihovim rečima, obe žrtve opasnog virusa AH1N1 bili su hronični bolesnici, čije se zdravstveno stanje naglo pogoršalo pošto su se zarazili.

Lekari upozoravaju da je prava opasnost tek pred nama, pošto se u februaru očekuje prava epidemija. Od oktobra do danas, od gripa je već obolelo 47.612 ljudi, što je 13 odsto više nego u istom periodu lane.

Deca na udaru

Prema podacima “Batuta”, virus gripa do sada je laboratorijski potvrđen kod pacijenata na teritoriji Beograda, u Nišavskom i Južnobačkom okrugu, dok su simptomi gripa prethodnih dana i nedelja registrovani kod više hiljada građana.
BROJKE

47.612 obolelih od oktobra 2018. godine
3.427 obolelih za prvih 10 dana januara
2 smrtna slučaja
*podaci “Batuta”

– Od oktobra 2018. godine obolelo je 47.612 građana, dok je samo u januaru 3.427 zaraženih. Najviše obolelih je među decom do četiri godine. Međutim, došlo je i do smrtnog ishoda kod dve starije osobe čiji je uzrok infekcija virusom gripa. U pitanju su hronični bolesnici iz Beograda i Novog Sada – navodi se u “Batutu”.

Infektolog dr Žarko Ranković kaže za Informer da je ovo tek početak epidemije i apeluje na građane da se obavezno vakcinišu kako bi broj zaraženih bio što manji.
TABELA

godina broj umrlih
2017. 27
2018. 15
2019. 2

– Svake godine je ista epidemiološka situacija kada su respiratorne zaraze u pitanju. Nagle promene vremena, slave i porodična okupljanja vode ka sve većem broju obolelih. Nažalost, već su zabeležena dva smrtna ishoda i bojim se da je ovo tek početak, i kada je u pitanju broj zaraženih, ali i kada se radi o smrtnim ishodima. Imamo dva aktuelna vladajuća tipa – to su svinjski grip AH1N1 i sezonski AH3N2, za koje je ove sezone napravljena i vakcina. Zato apelujemo na građane da izvrše imunizaciju jer je to najbolji lek. Čak i ako se javi mutirani oblik, umnogome će smanjiti delovanje zaraze – ističe dr Ranković.

Vakcinišite se

Sa njim je saglasan i epidemiolog Branislav Tiodorović. On ističe da grip još nije uzeo zamah, ali da će se u narednom periodu širiti.
Ugrožene kategorije

* stariji od 65 godina
* trudnice
* hronični bolesnici

– Za sada je najviše obolelih u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, ali trebalo bi naglasiti da se u februaru, posle školskog raspusta, očekuje prava epidemija. Zato bi svi trebalo da budu oprezni, ali nikako da žive u panici od zaraze. Grip u suštini nije naivno oboljenje, ali do sada se pokazalo da je uglavnom fatalan po starije ljude i hronične bolesnike, što svedoče i poslednja dva smrtna ishoda. Naravno, i ostale zdrave osobe sa oslabljenim imunitetom, kao što su mala deca i trudnice, trebalo bi da ga se čuvaju. Ja ovakvim grupama i savetujem da se vakcinišu, pogotovo što su ova dva tipa virusa koja sada haraju sadržana u vakcini. Za vakcinaciju još nije kasno, jer ni epidemije u pravom smislu reči još nema – kaže Tiodorović.