TERORISTA SA NOVOG ZELANDA NAPISAO STRAVIČAN MANIFEST NA 73 STRANE, PA KRENUO U POKOLJ!

Brenton Tarant terorista koji je pobio najmanje 49 ljudi u napadu na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, pre pokolja je napisao manifest na 73 strane. Inspiracija mu je, kako je naveo, monstrum Anders Brejvik

U jednom “delu” pod nazivom “Velika zamena”, objavljenom na društvenim mrežama, objašnjava zašto je izabrao baš džamije u ovom novozelandskom gradu i kako je bio inspirisan norveškim krvnikom Andersom Brejvikom koji je 2011. godine pobio 77 ljudi, uglavnom dece u Norveškoj. – Čitao sam mnoga dela, ali sam istinski inspirisan vitezom Brejvikom – napisao je.

Dalje navodi da je poveo napade kao osvetu za teroristički napad u Švedskoj, u kome je stradala jedna devojka. – Bio je jedan period od dve godine kada sam drastično promenio stavove, prvi događaj koji je pokrenuo promenu je bio napad u Stokholmu 7. aprila 2017. Nisam više mogao da okrećem leđa nasilju – navodi. Tarant je sebe opisao kao običnog belca, rođenog u Australiji u radničkoj porodici, sa skromnim primanjima.

– Ja sam samo običan čovek koji je odlučio da osigura budućnost za moje ljude – napisao je. – Treba pokazati onima koji su izvršili invaziju na našu zemlju, da je ovo naša zemlja i da nikada neće biti njihova. Dok god ovde živi beli čovek, oni nikad neće osvojiti naše zemlje i zameniti naše narode. Sudeći prema definiciji, jeste – ovo je teroristički napad, ali ja verujem da je ovo akcija protiv okupatora – napisao je. Dalje u tekstu je objasnio zašto se odlučio za napad u Novom Zelandu.

– Ovde sam hteo privremeno da živim dok sam sve planirao, ali sam ubrzo otkrio da je ova zemlja meta baš kao i druge zemlje. Takođe, napad na Novom Zelandu bi privukao pažnju na pravi napad- onaj na našu civilizaciju – navodi se. Odrastao je u Graftonu u Australiji. Kaže da je imao malo interesovanja za učenjem i obrazovanjem. Tarant ističe da je prvo planirao da napadne džamiju u Dunedinu, ali se odlučio za bogomolje Al Nur i Masdžid u Krajstčerču jer su “imale mnogo više okupatora”. Dejli mejl navodi da je Tarantov otac bio atletičar koji se takmičio u 75 triatlona, a preminuo je 2010. od raka. Majka i dalje živi u Graftonu.

Jedna njegova poznanica kaže da je Tarant išao često u teretanu i bio, u tom smislu veoma disciplinova, ali da nikada nisu razgovarali o religijskim ubeđenjima i da joj se nije činilo d aj evernik.

– Otkad je napustio Grafton, znam da je posetio mnogo zemalja – rekla je.