Teške muke oca i sina, borca VRS

Osamdesetogodišnji Mile Vujičić iz Kladara, opština Srbac, i njegov sin Dragan, demobilisani borac prve kategorije Vojske Republike Srpske, žive u uslovima ispod svakog ljudskog dostojanstva. Spavaju u skučenom prostoru, zidovima crnim od dima, bez neophodnih kućnih potrepština, više gladni nego siti, a zimu dočekuju bez drva i hrane. Starina Mile, narušenog zdravlja, pita se – kako živ izaći iz nastupajućeg zimskog perioda?

“Uz sve druge nedaće, Vujičići nemaju ni vodu u svom domaćinstvu. Vodu za piće i održavanje kakve-takve higijene donose sa stotinu metara udaljenog izvora. Krov prokišnjava i stvara dodatne nevolje. Njihove probleme, kažu, niko ne primjećuje, ni organi opštinske vlasti, ni, nažalost, Boračka organizacija”, tvrdi komšija Božo Ristić, koji je Milu i Dragana obradovao sa paketima pomoći u hrani, obući i drugim potrepštinama koje je obezbijedio kod srbačkog Crvenog krsta.„Do sada sam 12 puta obavještavao opštinu i Boračku organizaciju o životnim nevoljama Mile i Dragana, tražio da im se pomogne, ali odgovora ni konkretne aktivnosti u tom pravcu nije bilo“, kaže Ristić, koji se obratio BN TV kako bi upoznao javnost sa njihovom tužnom pričom. Možda će ona uticati da se Vujičićima pomogne, jer , nažalost, nemaju nikakvih stalnih prihoda za život.

„Dragan je bio u ratu od prvog do posljednjeg dana, što je ostavilo posljedice i na njegovo zdravlje. Niko nije dao priliku da se zaposli, niti je ko došao da vidi kako živimo“, priča starina Mile. Evo, i danas je Dragan otišao da nađe negdje naramak drva, a išao je da sakuplja kukuruz nakon već obranih njiva.

„Žalosno je da još uvijek ima ovakvih slučajeva, i pored uvjeravanja vlasti da dobro živimo“, kaže Božo, koji se inače bavi humanitarnim radom i pomaže koliko može. Čak je za Vujičiće dobio pomoć i od hrvatskog “Karitasa“, ali je sve to nedovoljno za njihov život. „Da nema Bože i njegovih roditelja Ignjatije i Vaje , ne znam kako bi živjeli. Hvala im za sve što čine“, kaže starina Mile. Drugih komšija u blizini nema. Neki su umrli, neki odselili, tako da je selo gotovo opustjelo. Ima još mještana koji veoma teško žive i koji su u stanju socijalnih potreba. Ni o njima, takodje, niko ne brine niti obilazi-kaže Božo Ristić. On apeluje na dobre ljude da pokažu solidarnost sa Milom i Draganom Vujičić, kako bi im život učinili snošljivijim.

U srbačkoj Boračkoj organizaciji kažu da im je poznata teška materijalna situacija bivšeg borca Dragana Vujičića, ali nisu mogli potvrditi da li mu je do sada pružana pomoć.

„Već u ponedjeljak posjetićemo ove ljude i vidjeti šta im je neophodno kako bi se pomoglo“, kaže predsjednik Boračke organizacije i načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Srbac Duško Mitrić.

(BN)