Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao bi već početkom sledeće godine da bude skinut sa famozne crne liste SAD i to zahvaljujući pojačanoj aktivnosti lobista Srpske kod najpoverljivijih ljudi Donalda Trampa

Beogradska štampa uveliko spekuliše da se čekaju kadrovske promene u američkom Ministarstvu finansija, uključujući i OFAC – ured koji odlučuje o tome ko će, a ko ne biti na crnoj listi SAD.- Na mesto pomoćnika ministra finansija trebalo bi da dođe čovek koji je povezan sa lobističkim krugovima Srpske u Vašingtonu, tako da je realno očekivati da posle njegovog imenovanja dođe i do promene negativnog imidža koji je Dodik “zaradio” kod stare administracije – tvrde izvori “Blica”.

Dodiku je uvršten na tu listu 2017. pod obrazloženjem da “ugrožava stabilnost u regionu”. Sagovornici “Vesti” tvrde da bi upravo ovakva formulacija uskoro mogla biti ukinuta i to prevashodno zbog promene američke politike prema Balkanu.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke, ocenjuje za naš list da je “američka spoljna politika pragmatična i prihvata realnost”.On ne negira da bi ukidanje sankcija Dodiku bio i značajan uspeh srpskih lobista u Americi.

– Srpski lobisti čine šta mogu da se učinjena nepravda otkloni, a u prilog im ide promena globalnih odnosa. Dogovor Trampa sa Putinom, a što se nazire, mogao bi doprineti i stabilizaciji prilika na Balkanu – ističe Ćeranić.S druge strane, nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić, kaže da Zapad polako uviđa da je Dodik onaj političar s kojim će “hteli-ne hteli” morati da razgovaraju posebno zbog jačanja ruskog interesa na Balkanu. Stavljanje Dodika na crnu listu nije imalo realnih osnova sem “dodvoravanja” muslimanskoj opciji i Bakiru Izetbegoviću. Ta opcija polako gubi na značaju posebno kad je reč o novoj američkoj administraciji. Istovremeno, Zapad je u više navrata pokušavao da legalnim i nelegalnim metodama sruši Dodika sa vlasti. I pred ove opšte izbore u oktobru, pokazalo se da taj opozicioni blok nema snage da bilo šta uradi na izborima, odnosno da će Dodik odneti još jednu ubedljivu pobedu – ocenjuje Nešić.

Pronađite savršen smještaj za svoje putovanje! Booking.com