Prema obaveštajnim podacima DNR, strani snajperisti su se pojavili u ukrajinskoj vojsci, identifikovani kao vojnici koji koriste arapski jezik. Ovu informaciju je prenela međunarodna štampa na brifingu od strane zvaničnog predstavnika operativne komande DNR Eduarda Basurina

Ruski mediji tvrde da tamo već ima određen broj salafističkih “islamskih” brigada koji su ranije došli i koji deluju na strani ukrajinskih snaga. Međutim, to nisu arapski ratnici, već Čečeni bataljona Džokara Dudajeva, i bataljona Šaha Mansura, i za njih je prijavljeno da brane liniju fronta u blizini Marijupolja od 2015. godine.

Ovo je opasan znak, i pokazuje da se uobičajeni aktivisti ponovo postrojavaju kako bi uništili nezavisne otcepljene republike Donbasa, LNR i DNR.

U zvaničnom saopštenju za medije međunarodnim novinarima, Basurin je objasnio:

– Dobili smo podatke o dolasku grupe od 50 naoružanih ljudi u zoni koju je držala 36. brigada, u blizini naselja Berdjansk. Oni su opremljeni, kako kažu, sa najnovijom tehnologijom. Prtljag je specifičan za militante i na osnovu toga imamo znanje o njihovoj specijalizaciji – oni su snajperisti.Prema rečima prestavnika ministarstva odbarne, to bi moglo dovesti do povećanja broja incidenata snajperske vatre na pozicije DNR-a i mirne četvrti u blizini Marijupolja, u oblastima pod kontrolom 36. i 128. brigade oružanih snaga.Ovaj razvoj se dešava jer ukrajinska vojska pokušava da obnovi svoju snagu dovoljno da napadne pozicije DNR.Obično je ovo usklađeno sa drugim sukobima u drugim regionima sveta, tako da su ruske snage i vojne operacije preterano rastegnute. Ova strategija je dosledno prisutna tokom poslednje četiri godine. Prema tome, svako povećanje aktivnosti protiv prekida vatre u Ukrajini može se pokrenuti paralelno sa islamskom aktivnošću u Siriji.Istovremeno, sukob u Siriji se značajno kretao u korist sirijske vlade, a atlantističke snage na međunarodnom nivou su u mnogo lošijem položaju vojno, u smislu projekcije sile i koordiniranih napada, nego što su bile 2011. godine, na svom vrhuncu.

join.booking.com Booking.com