Jaki na mahove i olujni vetar duva u Zagrebu od nedelje uveče, a olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske.Na ulicama Zagreba u svim delovima grada jutros je mnogo polomljenih grana, stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegde su istrgnuti semafori. Interventne službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju, javlja Hina.Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija širom Zagreba, kažu vatrogasci, a pozivi su sa još 50-tak adresa.

“Zbog jakog i olujnog vetra koji će i tokom današnjeg dana duvati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i decu. Preporučujemo građanima da koriste javni prevoz. Takođe pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje”, navodi se u upozorenju.Cele noći udari vetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od juče imaju intervencija po celom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na saobnraćajnicama.

Zbog srušenog drveća u prekidu je saobraćaj na Sljemenskoj cesti.

Olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vetar tokom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tokom dana padala i u središnjem delu poluostrva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina, prenosi Hina.

OLUJA U ZAGREBU JOŠ NIJE DOSTIGLA MAKSIMUM

Oluja sa orkanskim udarima, koja je prošle noći i jutros pogodila Zagreb, još nije dostigla svoj maksimum, a najgore se, prema prognozi meteorologa, tek očekuje.

Zbog toga su otkazane brojne manifestacije, pa i sahrane.

Večeras se očekuju udari vetra od oko pet do deset kilometara na sat jači nego jutros.

U olujnom nevremenu lakše su povređene dve pešakinje.

“Da, maksimum nas očekuje večeras! Udari će biti oko pet do deset kilometara na sat jači nego jutros”, kazao je meteorolog Kristijan Božarov za Jutarnji list i dodao da će vetar prestati tek u sredu.

VRBANjA NOSI SVE PRED SOBOM

Nakon obilnih padavina na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac može se videti zastrašujući prizor i ogromna količina smeća u reci Vrbanji, naročito plastičnih flaša.

Na nekoliko kilometara pre Čelinca, Vrbanja nosi sve pred sobom, mesto nije naseljeno ali je zastrašujuće, piše Srpskainfo.

Za sada ne izgleda da će se voda izliti iz korita, ali brinu obilne padavine najavljene za danas, noćas i sutra.

Kritično je u mestu Bojići gde se izlila reka Jošavka, koja je poplavila više domaćinstava.

Zbog ogromne količine kiše koja je pada, Jošavka se izlila na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave.

(Srpska Info)

IZLILE SE REKE U PRIJEDORU, POPLAVLjENO OKO 200 KUĆA

Usled intenzivnih padavina u Prijedoru došlo je do povećanog vodostaja reka Miloševica i Puharska, zbog čega je oko 200 stambenih objekata poplavljeno i presečena je putna komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Naglo povećanje vodostaja reka Miloševica i Puharska u Prijedoru je izazvalo veliku štetu na domaćinstvima, a Gradski štab civilne zaštite sinoć je proglasio prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada, prenosi Klidž.ba.

Kako Avaz.ba prenosi, očekivana količina padavina u većem delu BiH biće između 20 i 60 litara po metru kvadratnom.

U centralnim, severnim područjima BiH i u Krajini očekuje se između 60 i 100 litara po metru kvadratnom.

Auto-moto savez BiH upozorio je da su na deonicima kroz useke mogući odroni i savetuje se oprez.

Na R-476 Čelinac – Dubrava Stara, u mestima Grabovac i Bojići, zbog izlivanja vode saobrćaj se odvija usporeno jednom trakom, prenela je Fena.

POPLAVLjENI STAMBENI I PRIVREDNI OBJEKTI NA SEVERU BIH

Stotine stambenih i privrednih objekata poplavljeno je uz rečne tokove na krajnjem severu Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padavina koje su to područje pogodile u noći između nedelje i ponedeljka, izvistile su lokalne službe civilne zaštite.

Najviše štete do ponedeljka ujutro registrovano je na području Prijedora, gde su se izlile reke Miloševica i Puharska. Iz opštinskog štaba za vanredna stanja potvrdli su da je poplavljeno oko dve stotine kuća, a voda je presekla i puteve koje povezuju naselja što gravitiraju ovim rekama, preneo je portal Dnevnik.

Na celom području Prijedora proglašen je prvi stepen zaštite od poplava. Vatrogasci i pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništa i postavljanja dodatnih vreća s peskom.

Otežan je saobraćaj putem koji Prijedor povezuje s Bosanskim Novim, gde su vodene bujice prouzrokovale odrone koje putarske ekipe pokušavaju da saniraju.

U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata.

Sve službe za zaštitu i spašavanje u BiH stavljene su u stanje pripravnosti još krajem prošle sedmice zbog najava obilnih kiša.

Meteorolozi prognoziraju da će takvo stanje potrajati najmanje do 16. maja, a do tada je u zemlji na snazi tzv. narandžasto upozorenje na opasne vremenske prilike.

Pronađite savršen smještaj za svoje putovanje! Booking.com