Ući u zenički zatvor nije lako, a još teže je izaći s obzirom na to da se više niko ne seća kada je bilo poslednje bekstvo preko zatvorskih zidina koje omeđuju šest paviljona najstarijeg zatvora u BiH.

Kazneno-popravi zavod Zenica ima 812 smeštajnih jedinica, a na izdržavanju kazne je 714 zatvorenika. Uz tih 714 zatvorenika je i 91 pritvorena osoba, 11 je osuđenih na vikendu, godišnji odmor su koristila četiri zatvorenika, u bolnici dva, a prekid izdržavanja kazne uživalo je devet zatvorenika. Maloletni osuđenici smeštaju se u Orašje, a psihički nestabilne osobe u Sokocu.

Kaznu dugotrajnog zatvora trenutno izdržava 26 zatvorenika, pod elektronski nadzorom je njih 49, zbog droge je zatvoreno 78 osoba, a zbog organizovanog kriminala čak 30. Zbog razbojništva u zatvoru je 111 zatvorenika, ratnog zločina 28, ubistva i pokušaja ubistva 150, a blizu stotinu zatvorenika vode se kao jako opasni i visoko rizični. Svaki zatvorenik po dolasku u zenički zatvor prvo se sastaje sa stručnim timovima koji s njim izvrše socijalnu anamnezu, saznaju njegove potrebe i rizike i određuju dalji tok i tretman.

Osuđenici visokog rizika ne idu u kolektive koji imaju određene povlastice već se smeštaju u sobe samo s metalnim krevetima, a od njihovog ponašanja zavisi koliko će ostati u tim paviljonima prije nego dođu do petog paviljona. Peti paviljon za većinu zatvorenika je hotelski smeštaj jer se radi o jednokrevetnim sobama. On je ujedno i karta uz propisno vladanje i za vanjske paviljone gde imaju slobodu kretanja i nalazi se “van zidina”.

U paviljonu četiri smešteni su osuđenici s kaznom dugotrajnog zatvora zbog terorizma, organizovanog kriminala i drugih teških dela iz KZ BiH. Uz krevet i televiziju, imaju u dva sata šetnje. Nisu smešteni u standardne sobe kao zatvorenici u Paviljonu 1 već u ćelije s metalnim vratima. Obroci im se daju kroz otvore i pod stalnim su nadzorom. U paviljon šest se smeštaju oni koji su imali problem s nekim osuđenicima na slobodi, bili zajedno u krivičnom djelu ili su sarađivali s Tužilaštvom i Sudom zbog čega se tu smeštaju i imaju povoljnije uslove nego drugi zatvorenici. Imaju mogućnost korištenja vanzavodskih aktivnosti kao što su ekonomija i određene radionice gde zarađuju novac koji daruju i svojim porodicama za izdržavanje.

Zbog nepostojanja kapaciteta u Sarajevu, veliki broj osoba kojima je određen pritvor nalazi se u Zenici. Trenutno su pritvorene 93 osobe, a kapacitet zeničkog pritvora je 43, zbog čega se pritvorenici smešteju u druge paviljone.

Svoje slobodno vreme zatvorenici, koji imaju na to pravo, mogu upotpuniti korisno tako da im boravak u zatvoru dođe kao boravak u hotelu. S dobrim vladanjem mogu zaraditi i svoj novac te veoma brzo napredovati od najgoreg do najboljeg dela zatvora. Mnogi od njih iskorištavaju te pogodnosti.

Sportski tereni, radionice, teretane, sve im je na raspolaganju. Dok jedni gledaju televiziju u svojim sobama u sklopu paviljona, drugi čiste sneg i tako zarađuju “bodove” za dobro vladanje. Boravak u zatvoru za zatvorenika može biti vreme između rešetaka, ali i vreme u sklopu kojeg će završiti školu s legalnim diplomama, pa čak i fakultete, pročitati određene knjige, koristiti informatičke kabinete, rezbariti, posvetiti se veri ili razvijanju određenih veština. Međutim, dok je ranije rad u zeničkom zatvoru bio obavezan, danas je izbor zatvorenika.

Brojni opasni zatvorenici, koji se nalaze u zatvoru kroz godine boravka su promenili svoj ličnost. Od agresivnih zatvorenika, što im nije moglo doneti ništa dobro, postali su zatvorenici koji svoje vrijeme provode slikajući, pohađajući školu, pišući knjige. Sarađujući s upravom zatvora ostvaraju brojne benefite kako bi im vreme iza rešetaka prošlo što brže i korisnije.

S obzirom na čuvanost ovog zatvora i broj službenika zatvorske straže, proći će još dugo vremena dok iz zeničkog zatvora neko pobegne, a da ne zloupotrebi dopuste sudova koji šokiraju javnost.

Kurir.rs/Klix.ba

join.booking.com Booking.com